Műsorújság
RTL Most

További merényletektől tartanak Berlinben

Három nap alatt 15 gyújtóbombát találtak a pályaudvarok közelében, fokozott készültséget rendeltek el.
Hans-Peter Friedrich szerda délutáni sajtóértekezletén közölte, hogy a gyújtóbombák közül kettő robbant fel, személyi sérülés azonban nem történt. A történtek nyomán a rendőri készültség fokozását rendelte el. A pályaudvarokat és környéküket megerősített egyenruhás, illetve polgári járőrök ellenőrzik, és az ellenőrzést helikopterek segítik.

A miniszter rendkívüli aggodalmának adott hangot a merényletek, illetve merényletkísérletek miatt, azokat elfogadhatatlannak nevezte és a tettesek gyors kézre kerítését ígérte. A nyomozással kapcsolatban ugyanakkor részleteket nem közölt. Hans-Peter Friedrich szerint bizonyos jelek arra utalnak, hogy a támadások mögött a szélsőbaloldalról származó csoportok állhatnak, azt azonban bizonyítékok híján elutasította, hogy szélsőbaloldali terrorizmusról beszéljen.

Peter Ramsauer közlekedési miniszter bűnös terrorcselekményekről beszélt és a terrorizmus milyen formáját elfogadhatatlannak nevezte, függetlenül attól, hogy mögötte a szélsőjobb vagy a szélsőbaloldal áll.

Több konzervatív politikus és a rendőrség szakszervezete viszont egyértelműen a szélsőbaloldalnak tulajdonította a támadási kísérleteket. A CDU-s Wolfgang Bosbach, a Bundestag belbiztonsági bizottságának vezetője a történtek nyomán a hetvenes évek szélsőbaloldali terrorszervezetének, a Vörös Hadsereg Frakciónak (RAF) a merényleteit idézte fel. Bosbach emlékeztetett arra, hogy a RAF is gyújtogatásokkal kezdte, majd gyilkosságokkal folytatta. A politikus attól azonban tartózkodott, hogy közvetlen párhuzamot vonjon a Vörös Hadsereg Frakció és a mostani gyújtóbombás merényletkísérletek elkövetői között.

Szakértők emlékeztettek arra, hogy a gyújtóbombák elhelyezését még hétfőn egy Hekla nevű - a hatóságok szerint a szélsőbaloldalhoz tartozó - csoport vállalta magára. Annak a nézetnek adtak hangot, hogy a gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat valószínűleg még vasárnapról hétfőre virradóan helyezhették el. Részben a szerencsének és főként az esős időjárásnak tulajdonították, hogy csak két szerkezet robbant fel. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szóban forgó akciók egész Berlin területére kiterjedtek, és a gyújtószerkezeteket a főpályaudvaron, valamint fontosabb vasúti csomópontokon helyezték el. Végezetül valószínűnek nevezték, hogy az akciók folytatódnak, és nem tartották kizártnak, hogy más városokra is átterjednek.

A karlsruhei szövetségi ügyészség államellenes szabotázscselekmények gyanújával szerdán hivatalos vizsgálatot indított. Az ügyészség a szövetségi bűnügyi hivatal közreműködését kérte.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók