Műsorújság
RTL Most

Hűti agyunkat az ásítás

Az ásítás nemcsak a fáradtság vagy unalom jele, hanem a test módszere is arra, hogy agyunkat hűtse.
Ahogyan a számítógép, úgy agyunk is akkor működik a legjobban, amikor "hűtve" teheti. A túl nagy terhelés túlhevüléshez vezethet, amely csökkenti az információk feldolgozási képességét.

A kutatás eredményei azt sugallják, hogy amikor a fej elkezd felmelegedni, az ásítás természetes hőfokszabályzóként működik, mert lehetővé teszi, hogy hidegebb levegő áramoljon be és egészségesebb hőmérsékletre hűtse az agyat.

Százhatvan arizonai önkéntest vontak be tanulmányukba a Princeton Egyetem kutatói, akik úgy találták, hogy télen, amikor testhőmérsékletük magasabb volt, mint a környezet, csaknem kétszer gyakrabban ásítottak az emberek, mint nyáron. Nyáron ugyanis kevesebb haszon származik az ásításból, mert a belélegzett levegő melegebb lehet, mint a test hőmérséklete.

Az agy hőmérsékletét befolyásolja az általa feldolgozandó feladatok mennyisége, a keringő vér hőmérséklete és áramlási sebessége.

Andrew Gallup kutatásvezető elmondta, hogy a túlhevült agy az álmossághoz hasonló érzést okoz, ami megmagyarázhatja, miért ásítunk akkor is, amikor valóban álmosak vagyunk.

„Amikor melegebb a testünk, nagyobb eséllyel érezzük magunkat fáradtnak. Éjszaka, amikor aludni készülünk, a testünk hőmérséklete a legmagasabb ponton van a napon belül” - tette hozzá Gallup.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók