Műsorújság
RTL Most

Szemétlerakó kering a világűrben

Már életveszélyesen sok a szemét az űrben - figyelmeztettek amerikai tudósok.
Az Egyesült Államok Nemzeti Kutatótanácsa szerint az űrben keringő hulladék becsapódása végzetes szivárgásokat okozhat űrhajókon és tönkretehet értékes műholdakat. A testület aggodalmának azután adott hangot, hogy a földkörüli hulladékmozgást számítógépekkel modellezte. Az eredmény: immár annyi a szemét, hogy folyamatosan összeütköznek darabjai, a karambolozás pedig még nagyobb szemetet csinál.

A tanács nemzetközi szabályozást sürget az űrszemét korlátozása végett és a kutatás élénkítését a lehetséges megoldások, a szemét begyűjtése érdekében. Az elképzelések között van hatalmas mágneses háló és óriásernyő.

A szemét egészen apró anyagdarabkák felhőjétől segédrakétákon át régi műholdakig terjed. Az egyik legnagyobb „szemetelő” Kína. 2007-ben műholdkilövő fegyvert tesztelt - sikerrel. Úgy szétlőtt egy leselejtezett időjárási műholdat, hogy az 150 ezer darabra robbant. „Porcikái” egy centinél nagyobbak, így becsapódási erejük egy űrhajóba - több ezer kilométer per órás keringési sebességüknél fogva - nem elhanyagolható. 2009-ben is nagy szemetelés történt: összeütközött két műhold, ami még nagyobb hulladéknövekedéssel járt, mint a kínai fegyverkísérlet. Ez a két eset megduplázta az űrszemét addigi mennyiségét.

A Nemzetközi Űrállomás személyzete kénytelen részt venni a szemetelésben egyúttal saját biztonságát veszélyeztetve. Idén júniusban vészesen közel repült el több szeméttárgy az állomástól, és a 6 fős legénységet beparancsolták vészkabinjaikba, hogy katasztrófa esetén azokban visszajuthassanak a Földre - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók