Műsorújság
RTL Most

Fény derülhet a Lusitania titkára

A távírókészüléket és a kormányberendezés egy részét hozták felszínre az 1915-ben elsüllyedt Lusitania fedélzetéről.
A mentési munkálatokban részt vevő régész, Laurence Dunne elmondása szerint a hét folyamán felszínre hozott tárgyak értékes információkkal szolgálhatnak az 1906-ban vízre bocsátott óceánjáró elsüllyedésének részleteiről – olvasható a The Irish Times ír napilap internetes kiadásában. Mint hozzátette: a segítségükkel talán fény derülhet rá, hogy a torpedó becsapódását követően milyen utasítások hangzottak el utoljára a fedélzeten.

A Cunard Steamship Lines brit hajózási vállalat óceánjárójaként működő Lusitania nagyjából száz méter mélyen pihen a Cork megyei Old Head of Kinsale partjaitól mintegy 22 kilométerre fekvő hullámsírjában. Körülbelül 1200 ember, az utasok és a legénység több mint fele odaveszett az 1915-ös katasztrófában.

A munkálatok költségeit egy amerikai üzletember, Gregg Bemis fedezi, és egy televíziós dokumentumfilm is készül a roncsmentésről a National Geographic televízió számára.

A merülőcsapatot irányító Eoin McGarry elmondása szerint elsősorban a nagy mélység nehezíti meg a keresési munkálatokat. Minden egyes merülés három órát vesz igénybe, ám a búvárok mindössze harminc percet töltenek ténylegesen a roncsnál, a többi időt a lemerülés, illetve a felszínre jövetel teszi ki.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók