Híradó

2011.08.26. 23:40 (péntek)

Fény derülhet a Lusitania titkára

Fény derülhet a Lusitania titkára

A távírókészüléket és a kormányberendezés egy részét hozták felszínre az 1915-ben elsüllyedt Lusitania fedélzetéről.

A mentési munkálatokban részt vevő régész, Laurence Dunne elmondása szerint a hét folyamán felszínre hozott tárgyak értékes információkkal szolgálhatnak az 1906-ban vízre bocsátott óceánjáró elsüllyedésének részleteiről – olvasható a The Irish Times ír napilap internetes kiadásában. Mint hozzátette: a segítségükkel talán fény derülhet rá, hogy a torpedó becsapódását követően milyen utasítások hangzottak el utoljára a fedélzeten.

A Cunard Steamship Lines brit hajózási vállalat óceánjárójaként működő Lusitania nagyjából száz méter mélyen pihen a Cork megyei Old Head of Kinsale partjaitól mintegy 22 kilométerre fekvő hullámsírjában. Körülbelül 1200 ember, az utasok és a legénység több mint fele odaveszett az 1915-ös katasztrófában.

A munkálatok költségeit egy amerikai üzletember, Gregg Bemis fedezi, és egy televíziós dokumentumfilm is készül a roncsmentésről a National Geographic televízió számára.

A merülőcsapatot irányító Eoin McGarry elmondása szerint elsősorban a nagy mélység nehezíti meg a keresési munkálatokat. Minden egyes merülés három órát vesz igénybe, ám a búvárok mindössze harminc percet töltenek ténylegesen a roncsnál, a többi időt a lemerülés, illetve a felszínre jövetel teszi ki.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való