Műsorújság
RTL Most

Luxuskocsik a gyújtogatók„kedvencei”

Rejtélyes autógyújtogatások Berlinben. 5000 eurós nyomravezetői díjat felajánlottak annak, aki segít kézrekeríteni a tetteseket.
Ismeretlen tettesek Charlottenburg, valamint Tiergarten kerületekben ezúttal 12, többnyire luxusgépkocsit gyújtottak fel. Az elmúlt három éjszaka ezzel összesen 40 autó vált a lángok martalékává.

A hatóságok az érintett körzetekben rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek megakadályozni az újabb incidenseket. Az egyes kerületeket megerősített rendőrjárőrök felügyelték, a levegőben pedig helikopterek köröztek, de mindez semmilyen eredménnyel nem járt.

Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester drámai felhívásban fordult a lakossághoz, segítségét, illetve közreműködését kérve a tettesek felderítéséhez. Wowereit felszólította az embereket, hogy minden gyanús jelről tájékoztassák a hatóságot, és általánosságban fokozott éberségre intett. Egy olyan hatalmas városban, mint Berlin, a rendőrség nem lehet ott mindenütt, ezért nélkülözhetetlen a lakosság segítsége - hangsúlyozta a kormányzó polgármester. (Berlin területe csaknem 900 négyzetkilométer.)

Csütörtöki adatok szerint az év első hét hónapjában összesen 250 autót gyújtottak fel ismeretlen tettesek, többet, mint az egész tavalyi esztendőben. A gyújtogatók "célkeresztjében" - a korábbiaktól eltérően - fokozott mértékben előkelőbbnek tartott városnegyedek, illetve luxusautók állnak. Ebből fakadóan szakértők többsége úgy vélekedik, hogy az autók elleni támadások valójában a politikának jelentenek hadüzenetet.

Az idei gyújtogatási hullám politikai üggyé vált, különös tekintettel arra, hogy az önálló tartománynak számító Berlinben egy hónap múlva helyi törvényhozási választásokat tartanak. Az ellenzék - elsősorban a kereszténydemokrata CDU - azzal vádolja a kormányzó, az SPD-ből és a Baloldal pártjából álló szenátust, hogy az elmúlt időszakban nem fordított kellő figyelmet a biztonság megszilárdítására, elsősorban a szélsőbaloldali autonóm csoportok megfékezésére.

A hatóságok feltételezése szerint a tettesek - akárcsak az elmúlt években - szélsőbaloldali csoportok tagjai lehetnek. A gyújtogatási sorozat ebből kiindulva a fennálló társadalmi rendszer bírálatának sajátos kifejezését jelentheti. Szakértők azonban óva intenek attól, hogy a gyújtogatókat kizárólag szélsőbaloldali körökben keressék, nem zárva ki, hogy "londoni mintájú" randalírozókról lehet szó.

A rendőrök szakszervezete csütörtöki állásfoglalásában rendkívül kemény fellépést ígért az elkövetőkkel szemben, és kézre kerítésük esetére szigorú büntetést helyezett kilátásba. A hatóságok ezzel egy időben 5000 euróra emelték azt az összeget, amelyet jutalomnak szánnak a tettesek felkutatását hasznos információkkal segítőknek.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók