Műsorújság
RTL Most

Luxuskocsik a gyújtogatók„kedvencei”

Rejtélyes autógyújtogatások Berlinben. 5000 eurós nyomravezetői díjat felajánlottak annak, aki segít kézrekeríteni a tetteseket.
Ismeretlen tettesek Charlottenburg, valamint Tiergarten kerületekben ezúttal 12, többnyire luxusgépkocsit gyújtottak fel. Az elmúlt három éjszaka ezzel összesen 40 autó vált a lángok martalékává.

A hatóságok az érintett körzetekben rendkívüli intézkedésekkel igyekeztek megakadályozni az újabb incidenseket. Az egyes kerületeket megerősített rendőrjárőrök felügyelték, a levegőben pedig helikopterek köröztek, de mindez semmilyen eredménnyel nem járt.

Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester drámai felhívásban fordult a lakossághoz, segítségét, illetve közreműködését kérve a tettesek felderítéséhez. Wowereit felszólította az embereket, hogy minden gyanús jelről tájékoztassák a hatóságot, és általánosságban fokozott éberségre intett. Egy olyan hatalmas városban, mint Berlin, a rendőrség nem lehet ott mindenütt, ezért nélkülözhetetlen a lakosság segítsége - hangsúlyozta a kormányzó polgármester. (Berlin területe csaknem 900 négyzetkilométer.)

Csütörtöki adatok szerint az év első hét hónapjában összesen 250 autót gyújtottak fel ismeretlen tettesek, többet, mint az egész tavalyi esztendőben. A gyújtogatók "célkeresztjében" - a korábbiaktól eltérően - fokozott mértékben előkelőbbnek tartott városnegyedek, illetve luxusautók állnak. Ebből fakadóan szakértők többsége úgy vélekedik, hogy az autók elleni támadások valójában a politikának jelentenek hadüzenetet.

Az idei gyújtogatási hullám politikai üggyé vált, különös tekintettel arra, hogy az önálló tartománynak számító Berlinben egy hónap múlva helyi törvényhozási választásokat tartanak. Az ellenzék - elsősorban a kereszténydemokrata CDU - azzal vádolja a kormányzó, az SPD-ből és a Baloldal pártjából álló szenátust, hogy az elmúlt időszakban nem fordított kellő figyelmet a biztonság megszilárdítására, elsősorban a szélsőbaloldali autonóm csoportok megfékezésére.

A hatóságok feltételezése szerint a tettesek - akárcsak az elmúlt években - szélsőbaloldali csoportok tagjai lehetnek. A gyújtogatási sorozat ebből kiindulva a fennálló társadalmi rendszer bírálatának sajátos kifejezését jelentheti. Szakértők azonban óva intenek attól, hogy a gyújtogatókat kizárólag szélsőbaloldali körökben keressék, nem zárva ki, hogy "londoni mintájú" randalírozókról lehet szó.

A rendőrök szakszervezete csütörtöki állásfoglalásában rendkívül kemény fellépést ígért az elkövetőkkel szemben, és kézre kerítésük esetére szigorú büntetést helyezett kilátásba. A hatóságok ezzel egy időben 5000 euróra emelték azt az összeget, amelyet jutalomnak szánnak a tettesek felkutatását hasznos információkkal segítőknek.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók