Műsorújság
RTL Most

Bringaút az egykori berlini fal körül

50 éve, hogy Berlinben elkezdték a fal megépítését, amely a német fővárossal együtt a kapitalista és szocialista blokkot is elválasztotta egymástól.
Aki az egykori Berlini Falra kíváncsi, a legjobb, ha bringára pattan ezzel a két úrral együtt, akik szinte életre kelt történelemkönyvként mesélnek a múltról - köztük a falról, amelynek nem is lett volna szabad megépülnie - legalábbis az akkori keletnémet vezető ígérete szerint.

"Odaát az utca túloldalán a nácik egykori légügyi minisztériuma látható. Ott pontosan 50 éve, nyáron az egykori szocialista Kelet-Németország vezetője, Walter Ulbricht azt ígérte, hogy nem lesz semmiféle fal, de aztán mégis megépült" - mondta Michael Cramer, aki a Zöldek képviselőjeként pártjával 10 évig kampányolt azért, hogy kialakítsák a Berlini Fal Kerékpárútvonalat. Ennek mentén haladva még az egykori őrtornyokba is felmászhatunk.

"Akkor, 1961-ben vasárnapra esett augusztus 13.-a. Aznap épp az egyetemi sportpályán voltam, ahol valaki a rádióját hallgatva azt mondta, hogy falat emelnek Berlin közepén. Néhány nap múlva azt tapasztaltam, hogy a kollégiumból több szobatársam is eltűnt, átmenekültek Nyugatra." - mondta Günter Warnecke.

A Kelet-, és Nyugat-Berlint elválasztó fal csaknem négy évtizedig állt. 125-en haltak meg, akik át akartak jutni rajta - rájuk ma fotók emlékeztetnek.

"Peter Fechter volt az elsők egyike, aki meghalt a Berlini Falnál. Különösen tragikus, hogy a barátjának sikerült Nyugatra jutnia, de ő fennakadt a falat védő szögesdrótkerítésen, ahol lelőtték a keletnémet határőrök" - mesélte a német férfi.

Aki hozzátette még, hogy a Berlini Falat mára szinte teljesen lebontották. Egykori útvonalát pedig azért a legjobb kerékpárral végigtekerni, mert az elég gyors ahhoz, hogy mindent bejárjunk, és elég lassú ahhoz, hogy jól szemügyre vehessük az érdekes részleteket.

Legnézettebb videók