Műsorújság
RTL Most

Zavargások, mint 20 éve és 6 éve

A 90-es évek elején kísértetiesen hasonló események történtek Los Angelesben, közel hat esztendeje pedig a francia külvárosokban, mint most Angliában.
A nyugati parti amerikai nagyvárosban rendőrök félholtra verték az afro-amerikai Rodney Kinget, akiről azt gyanították, hogy bűncselekményt követett el. Bár az esetről amatőrvideó készült, a csak fehérekből álló esküdtszék felmentette a rendőröket. Ezután szabadult el a pokol.

2005 őszén autólopással gyanúsított tiniket üldöztek rendőrök Párizs egyik külvárosában, azok bemenekültek egy trafóházba, ahol kettejüket halálos áramütés érte.

Röviddel később lángba borultak a francia külvárosok, a banlieue-k. Társadalomkutatók szerint mind Los Angelesben, mind Franciaországban egy szikra kellett csupán, hogy a szociális feszültségek féktelen pusztításba csapjanak át.

A banlieue-kben a bajt tetézte, hogy a megszorításokra kényszerülő jobboldali kormány keményen megvágta a külvárosi fejlesztési, oktatási és egyesületi támogatásokat.

A Brixtonhoz tartozó Lambeth tanácsnoka hasonlóra hívta fel a figyelmet a brit zavargások kapcsán. Mint mondta, többről van szó, mint hogy kiderüljön: miért lőtték le a rendőrök a fekete Mark Duggant, akinek halál miatt következett be a társadalmi robbanás.

Másfél millió fonttal csökkentették nálunk a hátrányos helyzetű fiatalokra szánt pénzeket - mondta Kingsley Abrams.

A kormányfő helyettese nem tért ki a társadalmi gondokra. Nick Clegg az esztelen erőszak és a köztörvényes bűncselekmény szavakkal illette a történteket. Maga a kormányfő pedig azt mondta: a zavargások résztvevői érezni fogják a törvény erejét.

Hasonló videók

 • Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 30 éve megállapodással, de nem egyetértésben zárta ülését a Nemzeti Kerekasztal. Ez volt az a fórum, amin az ellenzéki pártok, az MSZMP, valamint társadalmi szervezetek vezetői találkoztak azért, hogy Magyarország demokratikus átalakításáról tárgyaljanak. A résztvevők az államfő választás módjáról nem tudtak megegyezni.

 • Nem tudja kifizetni a teljes bért alkalmazottainak az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség. A korábban egyházként működő szervezet vezetője azt mondta, egy korábbi ingatlanügy illetékét vonták le tőlük, emiatt kerültek nehéz helyzetbe. Iványi Gábor szerint a kormány szándékosan nem adja vissza nekik az egyházi státuszukat, pedig úgy mentesültek volna az illeték alól. A Miniszterelnökség erre annyit reagált, a törvény egyértelmű.

 • Egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el az Országgyűlés klímaügyi rendkívüli ülésére, így azt lényegében meg sem tartották. Az ellenzéki pártok egységesen bírálták a kormányt és a kormánypárti politikusokat, amiért nem veszik komolyan a klímaváltozást és a globális felmelegedést. A Fidesz-KDNP szerint az ellenzék csak kampánycélokra akarta használni a parlamentet.

 • Leomlott egy támfal egy budavári építkezésen hétfő este, amikor egy markoló próbált több méter mélyről kiemelni egy kisebb munkagépet. Csak néhány centin múlott, hogy a 20 tonnás jármű nem fordult bele az árokba. Az önkormányzat szerint nem volt engedélye a kivitelezőnek építési munkálatok végzésére csak régészeti feltárásokra, a kivitelező cég szerint viszont amilyen munkát végeztek, arra megvolt az engedélyük.

 • Rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében - így kommentálta a civishir.hu portálnak Debrecen polgármestere, hogy ő maga a városban most átadott, évi csaknem 3 millió forintos tandíjért igénybe vehető nemzetközi iskolába íratta a lányát. Papp László azt is mondta, gyermekei oktatását magánügynek tekinti. A DK szerint máshol Debrecenben zebrát sem festenek az iskolához, így a polgármesternek le kellene mondania.

 • Senki nem akar polgármester lenni Lakhegyen és képviselőnek se jelentkeztek ezért elmarad a helyi választás a Zala megyei községben. A helyiek szerint a többség kiábrándult a politikából, ezért nincsenek jelöltek az önkormányzati választásra. Hasonlóan járt Apátvarasd, Rábaszentandrás és Balatonszepezd is. Ezeken a helyeken később időközi választást tartanak.

 • Kevés az orvos vagy túl sok a beteg - ezzel indokolták a budapesti szakrendelőkben, hogy miért kell akár három hónapot is várni hasi ultrahang vizsgálatra. Azután néztük meg a budapesti ultrahang-helyzetet, hogy tegnap beszámoltunk arról, hogy a XI. kerületben egyáltalán nem tudnak időpontot adni vizsgálatra. Az emberi erőforrások minisztériumánál azt írták: várhatóan jövőre készül el a szakrendelői várólista rendszer.

   

 • Hihetetlen megmenekülés Ausztráliában! Egy férfi két napon át vonszolta magát törött lábbal és csuklóval a vadonban, mire a mentőcsapatok rátaláltak. Éppen túrázott, amikor egy hat méter magas vízesés tetejéről lezuhant. Mivel a telefonja összetört, nem tehetett mást, olyan helyre kellett másznia, ahol észrevehetik.

 • Véletlenül fejbe lőttek egy 22 éves román férfit, amikor autójából kiszállva épp templomba ment volna. Mint kiderült, a lövedék egy két és fél kilométerre lévő gyakorlótérről származott, ahol a csendőrség éppen lőgyakorlatot tartott. Az eltévedt golyó súlyosan megsebesítette a fiatalembert, de túlélte a balesetet.

Legnézettebb videók