Műsorújság
RTL Most

Napfényben „mérlegelik” életüket az olaszok

Nem újévkor, az olaszok a nyári szabadságuk napjaiban döntenek az életükben tervezett változtatásokról.
Az új év már nem január elsején kezdődik, hanem a nyári vakáció után - állapította meg az a felmérés, amely szerint az olaszok szokásai megváltoztak. Volt idő, amikor a naptári újévvel kezdtek új életet: az olaszok ilyenkor határozták el, mit kívánnak megváltoztatni mindennapjaikban. Január elsejétől másként folytatom: lefogyok, megtanulok angolul, más lesz a magatartásom és a külsőm - hangzottak a fogadalmak.

Vágyak és célkitűzések maradtak, de az ezekkel kapcsolatos elhatározás már nem a téli évfordulón, hanem a nyári szabadság alatt születik meg. Legalábbis az Astra Demoskopea közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amelyben a megkérdezettek egyharmada mondta, hogy augusztusban mérlegeli egzisztenciája erős és gyenge pontjait, valamint azt, hogy min szeretne változtatni. Egynegyedük véghez is viszi elképzeléseit, ahogy szeptemberben hazatér a szabadságáról.

„Az összesen ezer, 15-70 év közötti megkérdezett közül a váltást elsősorban a 15-24 és a 35-54 évesek érzik szükségesnek: a fiatalok jövőjüket tervezik, a felnőttek pedig újragondolják életüket” - kommentálta a sajtóban a felmérést Enrico Finzi az intézet elnöke.

Magyarázatként hozzátette, hogy az olaszok sem a téli szünetben, hanem a nyári szabadságuk alatt kapcsolódnak ki igazán, computer és örökös mobilozás nélkül. Ilyenkor van idejük önmagukat is kikapcsolni és végiggondolni, hogyan szeretnék folytatni.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók