Műsorújság
RTL Most

A tenger egy csikket sem ér?

Az olasz természetbarátok cigarettacsikkeket gyűjtenek a hétvégén a tengerparti strandokon Itáliában.
Harmadik egymás utáni évben rendezik meg a cigarettacsikkek gyűjtését az olasz tengerpartokon. Most hétvégén százezer darab zsebméretű hamutartót osztott szét háromszáz olasz strandon az akciót kezdeményező Marevivo (Élő tenger) nevű környezetvédelmi egyesület.

A Tenger egy csikket sem ér? című kampány arra kívánja felhívni az olasz dohányosok figyelmét, hogy a homokban eldobott cigarettacsikk a Földközi-tengernek ártó első tíz szennyezőforrás között van. A Marevivo által közölt adatok szerint (www.marevivo.it) az olasz tengerpartokat ellepő hulladék negyven százaléka cigarettacsikk, miközben a műanyag palackok aránya csak kilenc és fél százalék.

Ha minden kiosztott zsebhamutartóba csak hat csikk kerül, az is már hatszázezer darabnak felel meg - olvasható a Marevivo honlapján. A kampány célja között szerepel a dohányzás csökkentése is - legalább a friss tengerparti levegőben. Olaszországban tizenkét millió a dohányosok száma, ami a lakosság közel huszonhárom százalékának felel meg - az olasz Közegészségügyi Hivatal idei adatai szerint.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók