Műsorújság
RTL Most

Olasz-brit „teknősharc”

A túlnépesedés miatt Itáliába költöztetett brit teknősöknek mostoha sors jutott osztályrészül.
A teknős volt a brit gyerekek kedvenc háziállata a kilencvenes években - a nindzsateknősökről szóló rajzfilm sikerének hatására. A divat elmúltával azonban a páncélosok többsége a parkok szökőkútjaiban, tavakban és folyókban végezte veszélybe sodorva az őshonos halak és madarak fennmaradását. Az elhagyott teknősök száma olyan magas volt, hogy nyolcszáz példányt egyenesen Olaszországba küldtek örökbe fogadásra - számolt be az előzményekről a brit The Guardian és az olasz Il Messaggero napilap.

Az állatok a toszkánai Massa Marittimában működő Carapax központba kerültek, mely néhány évvel ezelőttig a teknősök és a gólyák nemzetközileg elismert menhelyének számított. A központ teknősönként harminc euró támogatást kapott Londontól, de a brit sajtó nyomozása szerint az olasz fél rosszul használta fel a pénzt, és az eredeti teknősállománynak már csak töredéke él. Az állatok többsége elpusztult, beteg, éhezik vagy megszökött.

„Vesztőhelyre küldtük teknőseinket” - nyilatkozta Tom Langton brit természetvédő az Il Messaggerónak.

A Carapax az olasz sajtóban tagadta a vádakat, ugyanakkor elismerte, hogy a központ egy év óta anyagi nehézségekkel küzd, és nem tudja sokáig fenntartani magát. A teknősök sorsa bizonytalanná vált. Megoldást a pisai egyetem nyújthat, mely a brit-olasz teknősvitával egy időben bejelentette, hogy európai kutatóközpontot nyit a Földközi-tengeri teknősök tanulmányozására és védelmére, és készek örökbe fogadni a brit teknősöket is.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók