Műsorújság
RTL Most

Világsztárok csapnak össze az Arany Oroszlánért

George Clooney, David Cronenberg, William Friedkin és Roman Polanski filmje is szerepel az augusztus 31-én kezdődő 68. Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában.
Összesen 21 film versenyez idén az Arany Oroszlán-díjért a szeptember 10-ig tartó rangos nemzetközi filmmustrán. A zsűrit Darren Aronofsky, a Fekete hattyú rendezője vezeti - jelentette a BBC online kiadása csütörtökön.

A fesztivál George Clooney The Ides of March (Március idusa) című politikai thrillerének világpremierjével nyílik. A versenymezőnyben vetítik Tomas Alfredson friss John le Carré-feldolgozását, az Árulás című kémregény nyomán született Tinker, Taylor, Soldier, Spy című filmet. A Gary Oldman és Colin Firth főszereplésével készült produkción kívül a brit színeket képviseli még a válogatásban Andre Arnold Wuthering Hights (Üvöltő szelek) című munkája, és Steve McQueen Shame című drámája.

Az Arany Oroszlánért Clooney filmjével együtt öt amerikai produkció verseng: Ami Canaan Mann Texas Killing Fields című krimije, Abel Ferrara 4:44 Last Day on Earth című világvégefilmje, William Friedkin feketekomédiája, a Killer Joe, valamint a Dark Horse Todd Solondztól.

David Cronenberg kanadai rendező A Dangerous Method című történelmi drámával érkezik a lagúnák városába. Roman Polanski Carnage című francia-német-spanyol-lengyel koprodukcióját mutatja be Jodi Foster, Kate Winslet és Christoph Waltz szereposztással. Cronenberg és Polanski is irodalmi alapanyagból dolgozott: a kanadai Christopher Hampton The Talking Cure című drámáját, Polanski pedig Yasmina Reza Le dieu di carnage (A pusztítás istene) című színművét filmesítette meg.

A fesztivál honlapja (www.labiennale.org) szerint három olasz film - a Quando la notte, a Terraferma és a Gian Alfonso Pacinotti (GIPI) - L'ultimo terrestre - kapott meghívást a versenybe.

Velencében lesz Madonna VIII. Edward brit uralkodóról szóló romantikus drámájának világpremierje is - számolt be a bbc.co.uk. Versenyen kívül vetítik a mustrán a W. E. című filmet, amely a király és a gazdag elvált amerikai Wallis Simpson szerelmének történetét idézi fel.

Al Pacino életműdíjban részesül a fesztiválon. A mustrán bemutatják az Oscar-díjas színész Wilde Salome című rendezését, amely Oscar Wilde 1891-es drámáját értelmezi újra.

A velencei filmfesztivál a legrangosabb nemzetközi filmmustrák közé tartozik. Tavaly Sofia Coppola Somewhere című félig-meddig önéletrajzi filmje nyerte el az Arany Oroszlánt.

Forrás : MTI
A kép illusztráció!

Legnézettebb videók