Műsorújság
RTL Most

Kétszer is célba vette az ámokfutó, de túlélte

Az Utoya-szigeten történt mészárlás túlélője beszélt az RTL Híradónak az átélt borzalmakról.
TÚLÉLŐ: Halottnak tettettem magam

Egész Norvégiát feldúlta, sokkolta az eset. Mindenki próbálja megérteni, hogy mi történik. Hogyan érhette el Norvégiát a terror. És ráadásul egy honfitársunk tette, egy norvég – mondta Adrian Pracon, mielőtt belefogott volna beszámolójába.

„Fél négykor kaptunk üzenetet az oslói robbantásról, és összetereltük a szigeten tartózkodókat egy meetingre fél ötkor, hogy tájékoztassuk őket arról, hogy mi történt.

Rögtön a gyűlés után értesítettek minket, hogy egy rendőrtiszt érkezett, jelvénnyel, egyenruhában és puskákkal. Azt mondták, hogy azért jött, hogy biztonságban legyünk. Mikor odaért hozzánk szinte azonnal elkezdett maga körül lövöldözni. Az emberek megpróbáltak menekülni előle. Egy lány, akivel együtt dolgoztam, a lábaim előtt esett össze. A többség a vízhez próbált rohanni, hogy beleugorjon. Volt olyan, aki a fák között, volt olyan, aki a sátrában próbált menedékre lelni. Közülük szinte mindenkit lelőtt. Nyugodt volt, lassan folyamatosan tüzelve követett minket. Egyszer azt kiabálta, hogy mindannyiunkat meg fog ölni. Úgy nézett ki, mintha egy náci filmből bújt volna elő.

Megpróbáltam átúszni a másik partra, de nem volt időm levenni a bakancsomat, meg a nadrágomat, ezért olyan 100 méter után vissza kellett fordulnom, mert rájöttem, hogy így túl nehéz vagyok, és megfulladnék. Visszafelé menet megláttam a parton, pont ott, amerre tartottam.

A másik oldal felé úszókra lövöldözött. Aztán észrevett, és rám irányította a fegyverét. Halálra rémültem, tulajdonképpen azt se tudtam, hogy mi történik. Láttam a halott embereket, és úgy éreztem, mintha színészek lennének. Mert ez egyszerűen nem lehetséges, hogy ilyen történjen Norvégiában. Hogy végignézzem, ahogy a barátaim meghalnak, a kollégáim szenvednek. Ilyen nincs, nem lehet.

Valamiért megkímélte az életemet, elment, talán nem lett volna a kedvére csak egy embert megölni, hanem egy csoportot szeretett volna.

Nem sokkal később ott feküdtem a holttestek között, majd megfagytam, nem volt már energiám arra, hogy megmozduljak. Több, a táborhoz tartozó gyerek jött oda hozzám, körém csoportosultak. Pár perccel később visszatért a fegyveres. Egymás után ölte meg a gyerekeket, sikoltoztak, sírtak, borzasztó volt. Elbújtam a holttestek mögé. Mikor már szinte mindenkivel végzett, elkezdett felém közeledni. Éreztem a bakancsát mellettem, hallottam a lélegzetét. Éreztem a torkolattűz melegét. A hátamat érte lövés. Az volt a szerencsém, hogy meg se moccantam. Ez volt az egyetlen dolog, amire gondolni tudtam: bármi történjék, ne mozdulj meg! Szerencsére csak könnyebben sérültem meg. Én megmenekültem, de borzasztóan sajnálom, hogy ennyien meghaltak.”

Adriant jelenleg is kórházban kezelik.

Hasonló videók

 • Kerekesszékével eldőlt magatehetetlen beteget rugdosott a miskolci kórház udvarán egy betegkísérő. Az Indexhez jutott el egy felvétel, amit valaki titokban egy ablakból rögzített, csütörtökön. Látszik, hogy a betegkísérő eleinte próbálja felállítani a férfit, majd szétnéz, hogy nem látja-e senki, és tiszta erőből a földön fekvő férfiba rúg többször. A beteg valószínűleg nem volt magánál, egy pillanatra látszik, hogy a feje is be volt kötve. Az Indexnek a kórház azt írta a beteghordót azonnal elbocsájtották.

 • Repülő halrobotot fejlesztettek ki brit tudósok. A különleges szerkezet tud a víz alatt és a levegőben is mozogni. Erre a mérnökök szerint eddig egyetlen robotjármű sem volt képes. A halrobot hatótávolsága azonban még eléggé korlátozott, mindössze 26 métert tud megtenni.

 • A kormány arra számít, hogy a: bevándorláspárti erők mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László európai uniós biztosi kinevezésesét - ezt közölték az RTL Híradó kérdésére. A volt igazságügyi minisztert október elsején hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Az általunk kérdezett szakértő szerint a magyar jelölt helyzete az egyik leginkább bizonytalan. A Momentum megpróbálja meggyőzni a saját európai frakcióját, hogy ne támogassák a magyar biztos kinevezését.

 • Az utolsó pillanatban mondta le a részvételt az önkormányzati ifjúsági napon több 15. kerületi állami iskola. A DK-s polgármester szerint a tankerületi vezető azt mondta az igazgatóknak, hogy kampányidőszakban nem szerencsés, ha a gyerekek részt vesznek egy önkormányzati rendezvényen. A helyi Fidesz szerint az volt a baj, hogy tanítási napra szervezték az eseményt. Ugyanezzel indokolt a minisztérium is. Az ifjúsági napot az elmúlt három évben mindig pénteken tartották.

 • Jogosak a vasutat ért kritikák a MÁV elnök-vezérigazgatója szerint. Homolya Róbert az InfoRádiónak azt mondta, a vasút olyan pontra jutott, hogy át kell gondolni, hogyan tovább. A cégvezető szerint jelenleg a 30-40 éves szerelvények és pálya valóban nem versenyképes. A Demokratikus Koalíció szerint a vasúttársaságot alkalmatlan emberek irányítják, akiknek távozniuk kellene.

 • Az RTL Híradó sorozatot készít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
  Egyetlen fideszes képviselő indul Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péterrel szemben a polgármesteri székért, de nem a párt, hanem egy egyesület színeiben. Grezsa István több tramtrain szerelvényt kér a kormánytól, az építkezés miatt tönkrement utcákat újíttatná fel és kórházat fejlesztene. Márki-Zay Péter azt mondta Híradónknak, ő eddig minden ígéretét beváltotta, adót törölt el, most munkahelyteremtő cégeket csábítana a városba.
  Márki-Zay Péterrel készült interjút itt nézheti meg hosszabban.

 • Nem vizsgálja a Berki Krisztián főpolgármester-jelöltségét támogató ajánlások valódiságát a Nemzeti Választási Bizottság. A testület napirendre sem vette az erről szóló javaslatot. Puzsér Róbert és stábja korábban feljelentést is tett, mert szerintük lehetetlen, hogy Berki Krisztián 10 ezer aláírást gyűjtött volna össze. Puzsér azt állítja: a Fidesz segített Berkinek. A Fidesz szerint Puzsér ostobaságokat beszél.

 • Nem lehet kapni a patikákban a bárányhimlő elleni védőoltást. A hiány nem érinti a kötelező oltásokra szánt készletet. A Házi gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta az RTL Híradónak, a probléma azoknál a gyerekeknél van, akiknél megkezdték az oltást a tartósan hiányzó típussal és nem tudják azzal befejezni.

 • Világszerte több millióan vonultak utcára tiltakozásul a klímaváltozással kapcsolatos tétlenség ellen. A globális klímasztrájk célja az, hogy nyomást gyakoroljon az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőkre az azonnali cselekvés érdekében. A nemzetközi megmozdulás ihletője Greta Thunberg, a 16 éves svéd klímaaktivista, szervezői pedig mindenhol diákok voltak.

 • Csaknem 100-zal ment 50 helyett, az ügyészség szerint ezért sodródott le az útról és gázolt el két gyalogost Orgoványon még tavaly nyáron az a sofőr, aki ellen most emeltek vádat. Az egyik vétlen gyalogos a kórházba szállítás után meghalt, a másik súlyosan megsérült. A sofőrt az ügyészség börtönbe küldené.

Legnézettebb videók