Műsorújság
RTL Most

Magyar induló az európai filmek fesztiválján

Az európai filmek palicsi fesztiválján Miklauzic Bence filmje is szerepel a versenyprogramban.
A palicsi fesztiválon, amely a régió egyik legnagyobb filmes rendezvénye, a díszvendég Lordan Zafranovic, a kultikus horvát filmrendező lesz, akinek az Enyém a bosszú című filmjét Magyarországon is bemutatták. Híres alkotása az Okupacija u 26 slika (Megszállás 26 képben) című, 1978-ban készült alkotása, amely a II. világháború idején játszódik Dalmáciában.

A versenyfilmek kategóriájában 14 alkotás szerepel, köztük van Miklauzic Bence 2010-ben készült, A zöld sárkány gyermekei című játékfilmje, amely egy magyar és egy kínai férfi, valamint egy magyar lány történetét meséli el. A filmet bemutatták a 42. Magyar Filmszemlén májusban, Palicson hétfőn este vetítik a szabadtéri moziban.

A magyaron kívül szerb, belga, német, lengyel, francia, orosz, olasz, svéd, finn és román alkotást láthatnak az érdeklődők. A versenyfilmek közül a legjobb az Arany torony díjat kapja, a legjobb rendezésért Palicsi torony díjat ad át a héttagú nemzetközi zsűri, amelyben részt vesz Urbán András, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház direktora és rendezője is.

A fesztiválon 2000 óta évente átadják az európai film egyik kiemelkedő alkotójának az Aleksandar Lifka-díjat, amelynek első kitüntetettje Jancsó Miklós volt Milena Drovic szerb színésznővel együtt.

A mostani mustra egyik kiemelkedő eseménye lesz az Aleksandar Lifka monográfia bemutatója abból az alkalomból, hogy Lifka (1880-1952), akit a közép-európai film megteremtőjének tartanak, 100 évvel ezelőtt nyitotta meg Szabadkán a térség első állandó moziját.

Cseh utazó panoptikumos családban született Brassóban, Prága mellett járt iskolába, majd Bécsben elvégezte a technikai főiskolát. Izgatta a mozgókép, és Párizsba ment tanulni, ott vett egy Pathé kamerát. 1900-ban Gödöllőn is megfordult, Ferenc József és Erzsébet királyné nyári rezidenciáján. Triesztben testvérével 460 ülőhelyes sátrat épített és bemutatta első, 40 méter hosszú mozgóképét.

Aleksandar Lifka 1901-től a délszláv térséget járta be Rijekától Belgrádon át Szabadkáig. Ott megismerkedett Beck Erzsébettel, aki a felesége lett és egyben munkatársa is. Az I. világháborúban filmes tudósításokat készített a galíciai ütközetről, megsebesült, visszatért Szabadkára és ott élt haláláig. 20 film maradt utána, ezeket restaurálták, mint fontos kordokumentumokat - olvasható a fesztivál honlapján.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók