Műsorújság
RTL Most

Elstartolt az Atlantis

Pénteken indult el utoljára űrsikló a floridai Kennedy Űrközpontból.
„És emelkedik…” Amióta az Egyesült Államok űreszközöket küld a kozmoszba, a végső visszaszámlálás után ez a mondat hangzott el, természetesen az űrsiklóprogramban is.

Legelőszőr a Columbia fellövésekor 1981. április 12-én, amikor kétnapos küldetésre indult John Young parancsnok és Robert Crippen újonc asztronauta. Igazi újdonság volt az űrsikló, hiszen a szárnyakkal rendelkező Orbiter újrafelhasználható szerkezet: egy rakétával hagyja el a Földet, visszatéréskor pedig siklórepülő módjára száll le.

A Columbia után jött a Challenger, majd a Discovery, aztán az Atlantis. Volt még egy, az Enterprise, de csak légköri próbarepülésekre. Csaknem öt éven át minden simán ment, a fellövések annyira szokványosak lettek, hogy már nem számítottak vezető hírnek.

Egészen 1986. január 28-ig, amikor 73 másodperccel a start után egy műszaki hiba miatt felrobbant a Challenger, fedélzetén hét űrhajóssal. Csak 1988-ban, amikorra kijavították a rendszerhibákat, indultak el újra a repülések, a Challenger helyét pedig két évvel később az Endeavour vette át. A gondok megszűnni látszottak. Az űrrepülőgépekkel utazó asztronauták fantasztikus teljesítményeket hajtottak végre. Pályára állították a Hubble-űrteleszkópot, és űrsiklók szállították a Nemzetközi Űrállomások építőit.

Egészen 2003. február 1-ig, amikor újabb katasztrófa történt: leszállás közben megsemmisült a Columbia hét űrhajóssal.

„A Challenger és az Columbia tragédiáinak legfőbb tanulsága az volt, hogy az űrrepülések nem rutinszerűek, és soha nem is lesznek azok a bennük lévő kockázatok, veszélyek miatt” - állítja Valerie Neil a washingtoni repülési és űrkutatási múzeum kurátora.

Az elmúlt 30 évben több mint 110 repülést hajtottak végre az űrsiklók, az Atlantis utolsó útjával azonban véget ér történetük, lezárul egy korszak. Még akkor is, ha a NASA szeretne egy utolsó utáni küldetést is. A nyugdíjazás elkerülhetetlen, ez a fajta űrtechnika múzeumba kerül, miként az egykori hidegháborús ellenfél egyetlen, de soha nem használt űrrepülője, a szovjet Burán évekkel ezelőtt.

Legnézettebb videók