Műsorújság
RTL Most

A nap hajtja a csodarepülőt

Bemutatták Párizsban az első olyan francia repülőgépet, amelyet kizárólag napenergia hajt.
A francia napelemes repülőt a Solar Impulse, magyarul a napimpulzus névre keresztelték. A repülő együléses, szárnyainak hossza pedig 63 méter - vagyis annyi, mint egy Airbus utasszállító gépé. Csakhogy azzal szemben a gép szárnya pillekönnyű, mivel karbonszálból építették - így az egész repülő súlya nem több mint egy általános személyautóé.

„Boldogok vagyunk, hogy végre bemutathatjuk a gépet a nyilvánosságnak, az érdeklődőknek, a politikusoknak és üzletembereknek” - mondta Bertrand Piccard, aki egy pilótatársával együtt 8 éve kezdte építeni a szerkezetet.

A repülő szárnyának tetejére tízezer napcellát építettek, amelyek 40 lóerőt képesek előállítani – annyit, mint egy utcai robogó. Így a felszállás kezdetén a gép még olyan lassú volt, hogy két bringás is tartani bírta vele az iramot. De amint a levegőbe emelkedett, a repülő nekilódult - igaz ezután is csak olyan sebességgel repült, mint egy óriási lomha szitakötő. De készítői szerint a kizárólag napelemekkel hajtott masina képes az óránként 70 kilométeres sebességre - akár még 10 ezer méteres magasságban is.

„Tudjuk, kipróbáltuk már, hogy a gépünk képes bármiféle üzemanyag nélkül egy egész éjjelen át repülni az eltárolt napenergiával. Szóval csodás egy szerkezet, amellyel minden egyes repülés más és más” - mondta Bertrand Piccard, hozzátéve: a céljuk az, hogy bebizonyítsák, úgy is képesek vagyunk fenntartani az életszínvonalunkat, ha mindenhez az eddiginél kevesebb energiát használunk fel.

Legnézettebb videók