Műsorújság
RTL Most

A nap hajtja a csodarepülőt

Bemutatták Párizsban az első olyan francia repülőgépet, amelyet kizárólag napenergia hajt.
A francia napelemes repülőt a Solar Impulse, magyarul a napimpulzus névre keresztelték. A repülő együléses, szárnyainak hossza pedig 63 méter - vagyis annyi, mint egy Airbus utasszállító gépé. Csakhogy azzal szemben a gép szárnya pillekönnyű, mivel karbonszálból építették - így az egész repülő súlya nem több mint egy általános személyautóé.

„Boldogok vagyunk, hogy végre bemutathatjuk a gépet a nyilvánosságnak, az érdeklődőknek, a politikusoknak és üzletembereknek” - mondta Bertrand Piccard, aki egy pilótatársával együtt 8 éve kezdte építeni a szerkezetet.

A repülő szárnyának tetejére tízezer napcellát építettek, amelyek 40 lóerőt képesek előállítani – annyit, mint egy utcai robogó. Így a felszállás kezdetén a gép még olyan lassú volt, hogy két bringás is tartani bírta vele az iramot. De amint a levegőbe emelkedett, a repülő nekilódult - igaz ezután is csak olyan sebességgel repült, mint egy óriási lomha szitakötő. De készítői szerint a kizárólag napelemekkel hajtott masina képes az óránként 70 kilométeres sebességre - akár még 10 ezer méteres magasságban is.

„Tudjuk, kipróbáltuk már, hogy a gépünk képes bármiféle üzemanyag nélkül egy egész éjjelen át repülni az eltárolt napenergiával. Szóval csodás egy szerkezet, amellyel minden egyes repülés más és más” - mondta Bertrand Piccard, hozzátéve: a céljuk az, hogy bebizonyítsák, úgy is képesek vagyunk fenntartani az életszínvonalunkat, ha mindenhez az eddiginél kevesebb energiát használunk fel.

Hasonló videók

  • Film készült a világhírű operaénekes, Luciano Pavarotti életéről. A filmet az Oscar-díjas Ron Howard rendezte, és Magyarországon először a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. A gálavetítés alkalmával Miskolcra jött a művész özvegye, aki a híradónak nemcsak arról beszélt, hogy tetszett-e neki a film, hanem arról is, milyen férj volt Pavarotti.

  • A Once/Egyszer egy ír utcazenész és egy cseh lány elsőre lehetetlennek tűnő szerelméről szól. A zenés darab alapjául szolgáló film 2008-ban megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. A musicalt most a Madách Színház is bemutatja. A darab különlegessége, hogy a színpadon játszó színészek zenészek is egyben.

  • El kell árulnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hová költöztetné a fóti gyermekotthon lakóit a bíróság első fokú döntése szerint. A pert Szél Bernadett független képviselő indította, aki szerint az is kiderült a tárgyaláson, hogy a kormánynak semmilyen szakmai koncepciója nincs a költöztetéssel kapcsolatban. A minisztérium azt írta, jobb körülményeket szeretnének az otthon lakóinak. Arról, hogy kiadják-e az adatokat, vagy fellebbeznek, később döntenek.

  • Nem jutott be a helyi választási bizottság péntek esti ülésére egy győri szocialista képviselő. Juhász István azért fordult a testülethez, mert szerinte a fideszes polgármester és egy kormánypárti képviselő törvénytelenül kampányolt. A politikus szerint az aljegyző utasítására nem engedték be az ülésre, ahol távollétében mindkét beadványát elutasították. A győri aljegyző viszont azt mondja: ha őt hívta volna fel, akkor beengedték volna a szocialista képviselőt, az egyébként nyilvános ülésre.

  • Többedszer zavarták meg egymás kampányrendezvényeit ellenzéki és kormánypárti politikusok. Legutóbb a pénteken parkoló automatáknak öltözött aktivisták próbálták megzavarni Karácsony Gergely tájékoztatóját, de a rendészek nem engedték őket az esemény közelébe. Az RTL Híradónak nyilatkozó politológus szerint ez a fajta kampány elsősorban a Fidesznek érdeke, és egyre több hasonló eset várható.

  • Kifütyülték az egészségügyi államtitkárt az orvosok a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén. Az elnök elmondása szerint tavasszal már megállapodtak a béremelésről, de a kormány - szerinte - nem tartotta be ígéretét. Így ezen a fórumon vártak választ a követeléseikre. Az orvosok piros és fehér lapot kaptak, hogy reagálhassanak, de nem érték be ennyivel. A Miniszterelnökség helyettes államtitkárának beszédét is többször félbeszakították.

  • Mindössze néhány tucatnyian lézengtek az 51-es körzetnél a nevadai sivatagban, ahol az UFO-hívők szerint földönkívülieket rejteget az amerikai hadsereg. Egy vicces, internetes felhívásban toboroztak tömegeket, hogy leleplezzék az állítólagos titkos katonai bázist. 2 milliónál többen jelezték, hogy mennek, de - mint kiderült - csak szórakoztak.

  • Teljes tűzoltófelszereléssel 22 emeletet azaz több mint 500 lépcsőfokot kellett megmászni a tűzoltók budapesti versenyén. Nemcsak az emeletek miatt nehéz a küzdelem, hanem azért is mert több mint 30 kilót kell cipelniük. A 2003-ban született rekordot azonban most sem sikerült megdönteni. A tűzoltókról még több felvételt nézhet: ITT!

Legnézettebb videók