Műsorújság
RTL Most

Kevesebbet horkol az, aki többet énekel

Német szakértők szerint teniszlabdával lehet legjobban védekezni a horkolás ellen.
A tanulmány azt is megállapította, hogy ezen a téren az erősebb nem képviselői a gyengébbek, azaz sokkal inkább a férfiak azok, akik egy éjszakán át horkolnak. Mindez az áldozat - azaz a partner - számára átlagban éjszakánként másfél órával kevesebb alvást, egy évben 574 órát, átszámítva pedig 23 napot jelent.

Mindez elég riasztónak bizonyult ahhoz, hogy a szakértők a horkolás ellen "biztos" recepttel álljanak elő: 10 tippet ajánlottak.

Az első szerint a horkolás legfőbb ellenszere egy teniszlabda. Amelynek nem is kell wimbledoni mintájúnak lennie, ugyanis a legegyszerűbb labda is megteszi. Csupán arra van szükség, hogy a partner horkolását elszenvedő fél - lehetőleg konszenzussal - a lepedő alatt az ágyhoz varrja azt, és a siker szinte bizonyosra vehető. Kimutatták ugyanis, hogy a legtöbben akkor horkolnak, ha a hátukon fekszenek, egy teniszlabdán azonban ez felettébb kényelmetlennek tűnhet. Azaz marad a hason, vagy az oldalt fekvés, és máris megszűnik a horkolás.

A második tipp egy horkolás elleni tapasz, amelyet Németországban minden gyógyszertárban árusítanak, és amely lehetővé teszi, hogy az orron keresztül történő lélegzés könnyebbé váljék. Ráadásul a tapasz elősegíti azt is, hogy a horkolás a korábbiaknál jóval csendesebb legyen.

A harmadik tipp szerint lefekvés előtt lehetőleg kerülni kell az alkoholt. Az ugyan segíti a gyorsabb elalvást, a mély és pihentető alvásnak azonban komoly hátráltatója. A nyugtalan alvó pedig még inkább horkol, de az alkohol a szenvedő partneren sem segít. Egy "könnyű" horkolásra ugyanis azonnal felébred.

A további tippek között szerepel, hogy lefekvés előtt mindenképp jót tesz egy könnyed, meghitt, pihentető csevegés, amely az éjszakai nyugalmat biztosítja. Ezzel szemben az esetleges veszekedést a partner nagy valószínűséggel horkolással torolja meg.

A szakértők kimutatták azt is, hogy kevesebbet horkol az, aki többet énekel. Ezért azt ajánlják, hogy naponta legalább öt dalt énekeljen el hangosan az a személy, aki amúgy rendszeresen horkol. Az éneklés ugyanis erősíti a légutak izomzatát, és ezáltal közvetve csökken a horkolás kockázata.

Végezetül a horkolást tompító ajánlatok között említették azt is, hogy jobb minél több vizet fogyasztani, az ugyanis mérsékli a nyálkahártya kiszáradását. Lefekvés előtt ezért ajánlatos legalább egy pohár vizet meginni, sőt egy üveg vizet éjszakára az ágy mellé készíteni.

Ha pedig a teniszlabda, az éneklés vagy épp a víz közül semmi sem jön be, tízedik tippként érdemes felkeresni a szakorvost. Német szakértők szerint egy dolgot azonban mindenképp kerülni kell, mégpedig a horkolásba belenyugodni. A kapcsolatot megmentheti az is, ha a közös ágyat - ha már semmi sem segít - a "tettes", és nem az "áldozat" hagyja el.

Forrás: MTI

Legnézettebb videók