Műsorújság
RTL Most

Szenzáció! Rekordmélységben találtak életet

Dél-afrikai bányákban, 3000 méteres mélységben fedeztek fel kutatók fonálférgeket, köztük egy eddig ismeretlen fajt.
Ez idáig lehetetlennek tartották a tudósok, hogy ilyen mélységben többsejtű élőlények éljenek. Az amerikai Princeton Egyetemen dolgozó Tullis Onstott irányítása alatt dolgozó nemzetközi kutatócsapat az újonnan felfedezett fonálférget Halicephalobus mephisto névre keresztelte - közölte a Die Welt internetes kiadása a Nature című folyóiratban megjelent cikkre hivatkozva.

A Föld mélyén nem kifejezetten kellemes körülmények uralkodnak: fény nincs, a hőmérséklet 50 Celsius-fok körüli, oxigén alig akad. A fonálférgek a szintén itt élő baktériumokkal táplálkoznak, és szaporodásukhoz még csak partnerre sincs szükségük, hiszen képesek ivartalan úton utódokat létrehozni.

A fonálférgek, tudományos nevükön nematodák mindenhol megtalálhatók, a talajban, a tavak és folyók üledékében, de még a tengerben is előfordulnak. A Föld öt állatából négy nematóda; egyes fajok növények, állatok és az ember élősködőiként tengetik életüket.

Walter Traunspurger, a Bielefeldi Egyetem állatökológusának elmondása szerint a tudomány a fonálférgek mintegy 25 000 faját nevezte el eddig, a túlnyomó többségnek azonban még nincs neve. A legújabb felfedezett, a H. mephisto testhossza mintegy fél milliméter, farka pedig viszonylag hosszú, hol hajlított, hol egyenes.

A kutatók különböző módszerekkel bizonyosodtak meg afelől, hogy a fonálférgek valóban a földalatti vízkészletekből származtak, és nem fúrások vagy más bányamunkálatok révén jutottak be oda. A víz kora 3000 és 12 000 év közöttire tehető.

A tudósok szerint a mélység ökoszisztémája a jelenlegi felfedezések tükrében mégiscsak összetettebb, mint korábban gondolták. A Föld gyomrában felfedezett többsejtű élőlények ugyanakkor segítséget nyújthatnak más bolygók, például a Mars földalatti életének felkutatásában is. Forrás: MTI

Hasonló videók

 • Kevesebb személyre szabott reklámot láthatnak majd a legnagyobb közösségi oldal felhasználói, akik ezentúl megtilthatják, hogy az oldalon kívüli online tevékenységüket kövesse a Facebook. Az amerikai cég több botrányba is keveredett amiatt, hogy nem védte meg felhasználói személyes adatait. Ezek után tavasszal meghirdették új irányukat, amelynek "A jövő a magánügyeké" címet adták. Ennek része az egyelőre három országban bemutatott adatvédelmi eszköz, amelyet fokozatosan vezetnek majd be világszerte.

   

 • Órákat késnek az elővárosi vonatok, és senkitől nem kapnak megfelelő információt - erre panaszkodnak utasok. Azt mondják, rendszeres, hogy órákat ülnek a klíma nélküli, zárt vagonokban, anélkül, hogy tudnák miért és mennyit kell várniuk. Összefogtak, létrehoztak egy Facebook-csoportot „Elegünk van a MÁV-ból”-néven. Már csaknem 7000-en vannak. Azt mondják, ha semmi nem változik, demonstrációt szerveznek. A MÁV-nál elismerik a hibákat.

   

 • Több mint 50 ezer forintba kerül beiskolázni egy átlagos alsó tagozatost - a GKI Digital kutatása alapján. Csak karácsonykor költenek többet a szülők, mint egy új tanév előtt. A többség augusztus 20-a utánra hagyta a bevásárlást, a tanszerboltokban ezért most csúcsforgalmat várnak.

 • Bár a választási kampány hivatalosan csak szombaton indul, a fővárosban már több párt is elkezdte a kampányolást. Terézvárosban már a választási plakátokat is kirakták a fideszes polgármesterről és több képviselőjelöltről. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen szabályt nem szegtek meg, a Momentum azonban a helyi választási bizottsághoz fordul. A 13. kerületben pedig az MSZP kezdte el a szórólapozást.

 • Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

   

 • Vádat emelt az ügyészség a Fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és társai ellen. A nyomozóhatóság szerint a politikus bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban érintett. Hazai és uniós költségvetési forrásokat csapoltak meg társaival. Simonka Györgyöt hiába kerestük. A Fidesz szerint a politikus együtt fog működni az eljárás alatt, és megilleti az ártatlanság vélelme.

 • Segítséget kért, de cserbenhagyták. Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány egy budapesti buszmegállóban. Azt mondja, majdnem elájult. Egy gyermekével arra sétáló nőtől kért segítséget, de ő a lány elmondása szerint magára hagyta. Végül egy közeli étteremben várta meg az édesanyját. A történetet az anya írta meg közösségi oldalán.
  A lány ide kattintva részletesen meséli el a vele történteket.

 • Szokatlan utasok a vonaton. Málhás szamár és kecske is együtt vonatozott gazdáikkal a Székesfehérvárról Budapestre tartó vonaton. A szamár hátára rengeteg csomagot kötöztek. Több utas fotót és videót készített róluk. Az állatok és gazdáik csak két megállót mentek, de a MÁV szerint ez így is szabálytalan. Még vizsgálják, hogy hibáztak-e a kalauzok.

 • Javítóintézetbe küldené az ügyészség azt a 17 éves fiút, aki azzal vádolnak, hogy két hónap alatt tíz autót tört fel Kaposváron tavaly év végén. Az egyikben több mint hatmillió forintot talált, ezt édesanyja és nagybátyja között osztotta szét, akik azonnal elköltötték: házat, bútort, kocsit és ékszereket vettek belőle.

Legnézettebb videók