Műsorújság
RTL Most

Elővehetik Ratko Mladics bujtatóit

Mindenkit felelősségre vonnak, aki segítette a háborús bűnös bujkálását az elmúlt években.
Munira Szalihovics, az idős asszony azok közé tartozik, akik visszatértek arra a földre, ahol a II. világháború utáni Európa legnagyobb etnikai tisztogatása zajlott. Azt mondja, hiába tartóztatták le Mladicsot, az ő családtagjait, két fiát és férjét ez már nem hozza vissza az életbe, de hosszú szenvedést kíván az egykori hadseregparancsnoknak.

„Azt akarom, hogy veszítsen el mindenkit, aki kedves számára, és éljen olyan hosszú életet mint én, magányosan” – mondja az asszony, aki ugyanakkor sajnálja, hogy a történtek ellenére Srebrenica szerb ellenőrzésű terület maradt.

Mindössze száz kilométerrel arrébb, a szerbek lakta Páléban viszont azt sajnálják, hogy letartóztatták egykori tábornokukat. Tiltakozásuk jeléül Ratko Mladicsról nevezték el az egyik utcát. A helybéliek azt remélik, hogy a dolgok jobbra fordulnak. Erre azonban egyelőre nem sok esélye van Mladicsnak.

A háborús bűnökkel vádolt, 69 éves férfiról már megállapították, hogy kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az eljárás ellen Mladics családtagjai nyújtottak be keresetet, megromlott egészségére hivatkozva. Egyelőre nem tudni, mikor viszik el Mladicsot, de egyes hírek szerint akár már június elején átszállíthatják Hollandiába.

Legnézettebb videók