Műsorújság
RTL Most

Kockázatos „sírás” az űrben

Könnyes szemmel sétált az űrben egy amerikai űrhajós szerdán.
Drew Feustel, az érintett űrhajós azt mesélte az űrsétákért felelős NASA tisztviselőnek, Allison Bollingernek, hogy a könnyek az űrben nem folynak le az arcon, hanem összetömörülnek a szemgolyó körül. Drew Feustel egy másik űrhajóssal, Mike Fincke-vel járt kint az űrben, a könnyprobléma pedig az űrséta vége felé történt.

A két űrhajós az űrállomás orosz oldalán végzett javításokat, amikor Feustel felfedezett néhány levált cseppet a sisakja belsejébe kent páramentesítő oldatból. Bollinger szerint már korábban észlelték, hogy ha nem jól viszik fel a páramentesítőt, az leválhat, és legrosszabb esetben az űrhajósok szemébe is juthat.

„A páramentesítő oldat egy tisztítószer, olyan mint a szappan, szóval tudják, milyen érzés, ha belemegy a szembe" - mondta az űrséta-koordinátor.

Drew Feustel 2000-ben járt először az űrben, és már számos űrsétán részt vett az elmúlt tizenegy évben. A tapasztalt asztronauta le tudott tekergőzni űrruhájában egy Valsava nevű szivacsig, amelyet más esetben arra használnak, hogy nyomásproblémák kijavításakor bedugaszolják vele az orrot. Most ennek segítségével törölte ki a könnyet a szeméből.

A hatórás űrséta egyébként rutinfeladat volt, a NASA szerint a vezeték nélküli külső antennarendszert szerelték és az orosz oldalon kisebb javításokat is végrehajtottak, a közlemény szerint minden a terveknek megfelelően ment. A Nemzetközi Űrállomásra tíz napja megérkezett Endeavour legénysége pénteken lép ki utoljára az űrbe.

Az amerikai űrrepülőgép most utoljára jár az űrben, az Atlantis júniusi útjának végeztével.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók