Műsorújság
RTL Most

Nőket löktek ki repülőből rendőrök

Egykori argentin rendőrtiszteket tartóztattak le a harmincnégy éve meggyilkolt nők ügyében.
Az argentin partiőrség három tagja volt azon a gépen, amelyről kidobták az öt nőt 1977-ben - mondta egy névtelenséget kérő bírósági tisztviselő. A most letartóztatottak egyike mostanáig a nemzeti légitársaság, az Aerolineas Argentinas utasszállító pilótája volt.

A harmincnégy éve meggyilkolt négy argentin nő egy emberi jogi csoport, az Asociación Madres de Plaza de Mayo tagjai voltak, a szervezet az 1976-tól 1983-ig tartó katonai diktatúra idején megölt vagy eltűnt emberek családtagjait fogja össze. Egyikük, Azucena Villaflor alapította a csoportosulást. Holttestüket 2005-ben egy tengerparti temetőben, az ismeretlen halottaknak járó NN feliratú fejfák alatt találták meg, valószínűleg a dagály sodorta ki őket a partra nem sokkal meggyilkolásuk után.

A katonai rezsim 1977 decemberében rabolta el Leonie Duquet nővért és egy másik francia apácát, Alice Domont. Ugyanekkor tűnt el az Asociación Madres de Plaza de Mayo tíz tagja is. Alice Domon holtteste soha nem került elő.

A diktatúra egyik kedvelt kivégzési módszere volt az élő, de elkábított emberek kilökése repülőgépekről, ezeket az utakat "repülés a halálba" néven is emlegették. A bíróság szerint a most elfogott volt rendőrök legalább húsz ilyen akcióban vettek részt.

Múlt pénteken az államügyész életfogytiglani börtönt kért a most 59 éves Alfredo Astizra, becenevén a "Halál szőke angyalára" ugyanilyen gyilkosságokért. Az akkor a haditengerészet tisztjeként szolgáló Astiz álnéven épült be az Asociación Madres de Plaza de Mayo tagjai közé, és ő jelölte ki azokat az embereket, akiket a titkosszolgálatoknak el kellett rabolni. A férfit Franciaországban a két apáca meggyilkolásáért távollétében egyszer már életfogytiglanra ítélték.

Forrás: AFP - Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók