Műsorújság
RTL Most

Nőket löktek ki repülőből rendőrök

Egykori argentin rendőrtiszteket tartóztattak le a harmincnégy éve meggyilkolt nők ügyében.
Az argentin partiőrség három tagja volt azon a gépen, amelyről kidobták az öt nőt 1977-ben - mondta egy névtelenséget kérő bírósági tisztviselő. A most letartóztatottak egyike mostanáig a nemzeti légitársaság, az Aerolineas Argentinas utasszállító pilótája volt.

A harmincnégy éve meggyilkolt négy argentin nő egy emberi jogi csoport, az Asociación Madres de Plaza de Mayo tagjai voltak, a szervezet az 1976-tól 1983-ig tartó katonai diktatúra idején megölt vagy eltűnt emberek családtagjait fogja össze. Egyikük, Azucena Villaflor alapította a csoportosulást. Holttestüket 2005-ben egy tengerparti temetőben, az ismeretlen halottaknak járó NN feliratú fejfák alatt találták meg, valószínűleg a dagály sodorta ki őket a partra nem sokkal meggyilkolásuk után.

A katonai rezsim 1977 decemberében rabolta el Leonie Duquet nővért és egy másik francia apácát, Alice Domont. Ugyanekkor tűnt el az Asociación Madres de Plaza de Mayo tíz tagja is. Alice Domon holtteste soha nem került elő.

A diktatúra egyik kedvelt kivégzési módszere volt az élő, de elkábított emberek kilökése repülőgépekről, ezeket az utakat "repülés a halálba" néven is emlegették. A bíróság szerint a most elfogott volt rendőrök legalább húsz ilyen akcióban vettek részt.

Múlt pénteken az államügyész életfogytiglani börtönt kért a most 59 éves Alfredo Astizra, becenevén a "Halál szőke angyalára" ugyanilyen gyilkosságokért. Az akkor a haditengerészet tisztjeként szolgáló Astiz álnéven épült be az Asociación Madres de Plaza de Mayo tagjai közé, és ő jelölte ki azokat az embereket, akiket a titkosszolgálatoknak el kellett rabolni. A férfit Franciaországban a két apáca meggyilkolásáért távollétében egyszer már életfogytiglanra ítélték.

Forrás: AFP - Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók