Műsorújság
RTL Most

„A tinta folyjon, ne a vér”

Évtizedes mélyponton a sajtószabadság világszerte. Az elnyomó rendszerek ellehetetlenítik az újságírók munkáját.
„A tinta folyjon, ne a vér” - írták vörös festékkel a tüntetők Párizs szíriai nagykövetségének falára. Az Újságírók Határok Nélkül nevű szervezet szerint az arab országban különlegesen veszélyes a riporterek munkája.

Csak amatőr felvételek kerülnek ki Szíriából, ahol a tunéziai, egyiptomi és líbiai felkelések nyomán, már hat hete tiltakoznak Basar Asszad elnök hatalma ellen. A damaszkuszi vezetés erőszakkal lép fel ellenük.

„Nem akarják, hogy akár a világ, akár a helyi sajtó tudósítson. Nem akarják, hogy kiderüljön, hány embert öltek meg” - mondta a párizsi tüntetés szervezője.

Az Al Jazeera arab hírtelevízió egyik munkatársa a napokban mégis megpróbált bejutni az országba. Dorothy Parvaz a damaszkuszi reptérre megérkezett, de azóta senki sem látta. A Bizottság az Újságírók Védelméért biztos benne, hogy a kormányerők tűntették el a riportert. Az iráni származású újságírónővel tavaly együtt tanult Nagy-Britanniában az RTL Klub riportere.
„Őt mindig is érdekelte ennek a térségnek ez a fajta konfliktusos helyzete. Ő egy nagyon makacs, kitartó és ezt a fajta újságíró tradíciókat követő lány” – mondta Erdélyi Angelika, az RTL Klub riportere.

A Közel-Keleten és Észak-Afrikában zajló tüntetések decemberi kezdete óta félezer újságírót támadtak meg a régióban. Volt, akit hetekig fogva tartottak, másokat megvertek, megaláztak, sokakat néhány nap után szabadon engedtek. Kilenc riporter azonban meghalt.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók