Műsorújság
RTL Most

Sztár lett a különc zseni

Gyerekként olyan bibliai csodák matematikai megfejtésével edzette agyát, mint például Jézus vízen járása.
A visszavonultan élő matematikai zseni egy csütörtökön megjelent, kivételesen ritkának számító interjúban azt mondta, gyerekként olyan bibliai csodák matematikai megfejtésével edzette agyát, mint például Jézus vízen járása.

Grigorij Perelman a megfejthetetlennek tűnő, 1904-ben felvázolt Poincaré-sejtés 2002-es megfejtésével vívott ki nemzetközi elismerést, valamint azzal, hogy nem vette át az ezért járó, amolyan matematikai Nobel-díjnak számító, egymillió dollárral (181 millió forinttal) járó Fields-érmet, mert nem akart a matematikusok közösségének arca lenni.

A 44 éves, még mindig az édesanyjával egy szentpétervári panellakásban élő tudós kerüli a nyilvánosságot, de a Komszomolszkaja Pravdának most nyilatkozott. Azt mondta, társaival már egészen kisgyerekként az absztrakt gondolkodás elsajátításával fejlesztették képességeiket. „Ha lehet erősíteni a kart meg a lábat, miért ne lehetne ugyanezt megtenni az aggyal is?” - tette fel a kérdést a matematikus az interjúban.

Felidézte, hogy általános iskolásként osztálytársaival sosem találkoztak megoldhatatlan, legfeljebb trükkös problémákkal, ilyen volt, amikor azt kapták feladatul, hogy oldják meg Jézus vízen járásának rejtélyét. „Csak ki kellett számolnom, hogy milyen gyorsan kellett haladnia a vízen ahhoz, hogy ne süllyedjen el” - nyilatkozta Perelman. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e a vízen járás problémáját megoldani, a matematikus azt mondta, ha a legenda még ma is él, az azt jelentheti, hogy nem tévedett.

A Poincaré-sejtés az egyik leginkább ismert topológiai rejtélynek számított, s arról szólt, hogy a zárt kétdimenziós felületekhez hasonlóan három dimenzióban is minden hurok ponttá húzható-e össze. Perelman, az 1982-es budapesti matematikai diákolimpia győztese a sejtés megfejtését 2002-ben tette fel az internetre.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók