Műsorújság
RTL Most

Sztár lett a különc zseni

Gyerekként olyan bibliai csodák matematikai megfejtésével edzette agyát, mint például Jézus vízen járása.
A visszavonultan élő matematikai zseni egy csütörtökön megjelent, kivételesen ritkának számító interjúban azt mondta, gyerekként olyan bibliai csodák matematikai megfejtésével edzette agyát, mint például Jézus vízen járása.

Grigorij Perelman a megfejthetetlennek tűnő, 1904-ben felvázolt Poincaré-sejtés 2002-es megfejtésével vívott ki nemzetközi elismerést, valamint azzal, hogy nem vette át az ezért járó, amolyan matematikai Nobel-díjnak számító, egymillió dollárral (181 millió forinttal) járó Fields-érmet, mert nem akart a matematikusok közösségének arca lenni.

A 44 éves, még mindig az édesanyjával egy szentpétervári panellakásban élő tudós kerüli a nyilvánosságot, de a Komszomolszkaja Pravdának most nyilatkozott. Azt mondta, társaival már egészen kisgyerekként az absztrakt gondolkodás elsajátításával fejlesztették képességeiket. „Ha lehet erősíteni a kart meg a lábat, miért ne lehetne ugyanezt megtenni az aggyal is?” - tette fel a kérdést a matematikus az interjúban.

Felidézte, hogy általános iskolásként osztálytársaival sosem találkoztak megoldhatatlan, legfeljebb trükkös problémákkal, ilyen volt, amikor azt kapták feladatul, hogy oldják meg Jézus vízen járásának rejtélyét. „Csak ki kellett számolnom, hogy milyen gyorsan kellett haladnia a vízen ahhoz, hogy ne süllyedjen el” - nyilatkozta Perelman. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e a vízen járás problémáját megoldani, a matematikus azt mondta, ha a legenda még ma is él, az azt jelentheti, hogy nem tévedett.

A Poincaré-sejtés az egyik leginkább ismert topológiai rejtélynek számított, s arról szólt, hogy a zárt kétdimenziós felületekhez hasonlóan három dimenzióban is minden hurok ponttá húzható-e össze. Perelman, az 1982-es budapesti matematikai diákolimpia győztese a sejtés megfejtését 2002-ben tette fel az internetre.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

  • Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

Legnézettebb videók