Műsorújság
RTL Most

Felmérhetetlen károk a földrengés után

Többmillióan maradtak energia, ivóvíz és megfelelő élelmiszer nélkül. Nincs benzin, az épen maradt autókat nem lehet használni.
Az egyik érintett városban, Korijamában sorban állnak az emberek a szupermarketeknél, hogy tartalékaikat feltöltsék. Számos üzletben már üresek a polcok, ami a világ egyik leggazdagabb országában meghökkentő látvány. Egy áruházi vezető szerint egyelőre nincs pánik. Egyes helyeken azonban már kifogytak az áruból, ezért bezárták a szupermarketet. Eközben vidékről Korijamába jönnek a falusiak, hogy a közszolgáltatónál annyi ivóvizet vételezzenek, amennyit csak tudnak.

A japán kormányfő nem ígéri a helyzet javulását, épp ellenkezőleg. Az állami tévé által közvetített beszédében kijelentette, hogy súlyos energiahiány várható, aminek az élet minden területére hatása lesz.

Egyelőre senki nem tudja, hány áldozata lehet a Richter-skála szerinti 9-es erősségű pénteki földmozgásnak és a szökőárnak, majd a több mint 150 utórengésnek. A légifelvételek olyan képeket mutatnak, mint amilyeneket a második világháborút lezáró atomtámadások után lehetett látni. A pusztítás egyes körzetekben totális. A kormány adatai szerint a halottak száma már a másfélezerhez közelít, de egyes borúlátó becslések szerint tízezernél is több lehet a halálos áldozat a katasztrófa központjában, Mijagai prefektúrában.

Többmillióan maradtak energia, ivóvíz és megfelelő élelmiszer nélkül. Nincs benzin, az épen maradt autókat nem lehet használni. A túlélők otthonaik romjainál próbálják összeszedni azt a keveset, ami még megmaradt.

„Az egyik fiam építette a házat, két hónapja fejezte be, és most csak a jelzálog maradt” – mondta az egyik helybeli Szendajban, amely mellett még vasárnap is égett egy olajfinomító.

De lassan magukhoz térnek az emberek a megrázkódtatásból. Sok helyen, mint Iwakiban, megkezdődött a romok eltakarítása. Mindenki részt vesz a helyreállításban, ami nagy valószínűséggel hosszú éveket fog igénybe venni.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók