Műsorújság
RTL Most

Álmatlan éjszakákat okozhatnak a kütyük

Egy kutatás szerint nehezítik az elalvást, és nyugtalanabb éjszakához vezetnek a lefekvés előtt használt elektronikai eszközök.
Az alkonyat és a lefekvési idő között beáramló mesterséges fény gátolja az alvást elősegítő melatonin hormon termelődését, növeli az éberséget, felborítja a biológiai ritmusunkat - mondta Dr. Charles Czeisler, a Havardi Orvosi Egyetem tanára. A fényt kibocsájtó képernyők használata az elalvás előtti kritikus órában alvászavarokhoz vezet, ami kihat másnapi teljesítményünkre, kognitív képességeinkre, egészségi állapotunkra is.

A felmérés kimutatta, hogy a TV-t a 30 évesnél idősebb korosztály nézi nagyobb arányban, viszont számítógépet, laptopot, mobiltelefont a fiatalok több mint fele használ elalvás előtt. A most csak alvászavarokat és fáradtságot okozó problémák a későbbiekben komoly egészségügyi gondokat jelenthetnek a 13-19 éves generációnál, és kihathat kognitív fejlődésükre is.

Lauren Hale, a Stony Brook Egyetem Orvosi Központjának professzora elmondta, hogy minden éjszakai fény magas vérnyomást és cukorbetegséget is okozhat. Egy Haifai Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy az éjszakai fény növeli a rák esélyét.

Az éjszakai fény felborítja a biológiai ritmusunkat. A fény-szennyezés olyan környezetvédelmi probléma, mely az utóbbi időben tudatosult világszerte. A WHO az éjszakai műszakban végzett munkát a rák kialakulásának egyik rizikó-faktorának tekinti.

A CBS reggeli műsorában egy nem tudományos kísérletet mutattak be, ahol Taryn Winter Brill két éjszakáját figyelték Az elsőn úgy aludt el, hogy előtte TV-t nézett, használta a laptopot és a telefont. Második éjszaka minden elektromos eszközt kikapcsolt, letakart, és teljes sötétségben aludt. Elmondása szerint a második éjszaka sokkal könnyebben aludt el, ugyanannyi alvásidő után kipihenten ébredt.

Ha mégis használnunk kell a számítógépet, laptopot a késő esti órákban, a kékfényt kiszűrő szemüvegekkel csökkenthetjük a képernyőkből áradó fény káros hatását.

Forrás: Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Ne avatkozzon be az olasz belpolitikába, ezt üzente a római külügyminiszter Orbán Viktornak. A kormányfő szombaton az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt rendezvényén azt mondta, azzal, hogy Matteo Salvini pártját kizárták a koalícióból, gyakorlatilag leválasztották a népet a kormányról. A Momentum szerint egyre kevesebb szövetségese van Orbán Viktornak Európában.

  • A mentősök jelentős része nem érzékeli a júliusi 8%-os béremelést - ezt állítja az érdekképviseletük. Szerintük ugyanis igaz, hogy nyáron emelkedett az alapbér, ám ezzel párhuzamosan elvették a legrosszabbul keresők bérkiegészítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont a legalacsonyabb keresetűek hónapok óta emelt juttatást kapnak, és 2022-ig további jelentős béremelésre számíthatnak.

  • Nyolc helyszínen osztottak egyszerre olcsó krumplit Újbudán szombaton, 30 forint volt kilója. Az akciót az újbudai önkormányzat szervezte, a zöldséget több helyen önkormányzati képviselőktől lehetett átvenni. Aki vett belőle, szórólapot is kapott, a Fideszes polgármester arcképével. Az önkormányzatot hiába kerestük, a DK szerint a Fidesz szavazatokat vásárol az önkormányzati választás előtt.

  • Órákat várnak és túl későn hívnak mentőt a magyarok, ha infarktusuk van. Ezzel magyarázza a Kardiológusok Társaságának elnöke, hogy miért halnak meg sokan a szívroham utáni első évben. Ráadásul egyre több a fiatal beteg. A társaság egész napos rendezvényen hívta fel a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket. Az egészséges táplálkozásnak is nagy szerepe van a megelőzésben. Egy dietetikus kérdeztünk arról, mire kell legjobban odafigyelni. A szakemberrel készített interjút megnézhetik ITT

  • Mindketten tudnak majd járni, ezért harcolnak - ezt mondta az RTL Híradónak a tatabányai anya, akinek legkisebb fiánál is SMA-t, vagyis gerincvelő eredetű izomsorvadást diagnosztizáltak. Tavaly a középső gyereknél állapították meg a betegséget. A 3 és fél éves Dani a kezeléseknek köszönhetően sokat fejlődött, ugyanez az út vár a másfél éves Bercelre is.

  • Tanzániai üdülésén egy amerikai pár vízbe merített kabinban lakott egy turistaközpontban. A férfi a minap alámerült, hogy ott mutassa meg az őt filmező barátnőjének a jegygyűrűt, és kézzel írt szívhez szóló üzenetét. De nem bírta ki, és menyasszonya szeme láttára megfulladt. Figyelem, a következő téma sokakat érzékenyen érinthet.

  • Földrengés volt Albániában, magyarok nincsenek a sérültek között. A balkáni országot 5,8-as erősségű földmozgás rázta meg szombaton. Száznál többen megsérültek, sok épület megrongálódott. Az RTL Híradónak egy kint dolgozó magyar utazásszervező azt mondta, többen az utcán, vagy épp a tengerparton töltötték az éjszakát.

  • Előkerült az eltűntnek hitt sportoló. Magát Krisztina súlyemelőnek a héten kellett volna kiutaznia a thaiföldi világbajnokságra, a sportoló viszont nem jelent meg a repülőtéren. A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott az állami hírügynökségnek, hogy fogalma sincs mi történhetett a sportolóval. Híradónk vasárnap elérte a súlyemelőt, aki azt mondta, sérülése miatt nem repült el a VB-re, és erről tájékoztatta a szövetséget is.

  • Már a nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték, annyira sok a súlyosan kiszáradt, szalmonellagyanús hajdúsámsoni gyerek. Több mint 330-an lettek rosszul a helyi iskolában, a szülők azt sejtik, a menzai ebédtől. A debreceni klinikán már nincs hely. Úgy tudjuk, néhány beteg iskolást a berettyóújfalui kórházban is kezelnek.

Legnézettebb videók