Műsorújság
RTL Most

Különgép indul a Líbiában rekedt magyarokért

Csak a líbiai hatóságok engedélyével indulhat útnak az a repülő, amit az észak-afrikai országban élő körülbelül 50-60 magyar kimenekítésére küldenének.
Tömegek imádkoztak a pénteki nagyimán a kelet-libiai Bengáziban. Állítólag hasonló méretű tömeg gyűlt össze a fővárosban Tripoliban is. De míg az ellenzéki irányítás alatt álló területeken békésen imádkozhattak a hívők, a Tripoliból érkező hírek szerint ott a fegyvetelen tömegbe lőttek.

„Nem ünnepelhetünk, mert Tripoliban még harcolnak. Ha Tripoli is felszabadul, akkor majd ünnepelünk” - mondta egy kelet-líbiai férfi.

Állítólag külföldi zsoldosokat fogtak el, akiket Moamer Kadhafi bérelt fel, hogy az ellenzékiekre támadjanak. A labraki reptérre érkeztek, csakhogy az ottani katonák átálltak a felkelők oldalára.

„Meg kell védenünk magunkat. A nyugati országok képmutatóak, akiket csak az olaj érdekel. Emberi jogokról beszélnek, de közben nem avatkoznak be, amikor gyilkolnak minket” - mondta egy ellenzéki.

Líbia miatt vésztanácskozást tart a NATO. A szövetség péntek délelőtt még Budapesten tartózkodó főtitkára azt mondta, hogy egyelőre nincs napirenden a katonai beavatkozás.

„Olyan megszorító intézkedésekben gondolkozunk, amelyek nyomást gyakorolhatnak a líbiai rezsimre, hogy vessen véget az erőszaknak” - ezt már az Unió külügyi főképviselője mondta szintén Budapesten. Ilyen szankció lehet például a fegyver- és gazdasági embargó.

Közben az ENSZ élelmezési világalapja szerint a polgárháborús helyzet miatt összeomolhat az ország élelmiszerellátása.

Hajóval egyelőre könnyebb elhagyni Líbiát. A repülők nehezen kapnak berepülési engedélyt, így az ott élő magyarokért sem szállt még fel egy chartergép.

Akik pedig szárazföldön menekülnek a szomszédos országokba, azt mondták: remélik, hogy a tunéziai államfő, és az egyiptomi elnök után Kadhafi is pénteken bukik meg.

Legnézettebb videók