Műsorújság
RTL Most

Különgép indul a Líbiában rekedt magyarokért

Csak a líbiai hatóságok engedélyével indulhat útnak az a repülő, amit az észak-afrikai országban élő körülbelül 50-60 magyar kimenekítésére küldenének.
Tömegek imádkoztak a pénteki nagyimán a kelet-libiai Bengáziban. Állítólag hasonló méretű tömeg gyűlt össze a fővárosban Tripoliban is. De míg az ellenzéki irányítás alatt álló területeken békésen imádkozhattak a hívők, a Tripoliból érkező hírek szerint ott a fegyvetelen tömegbe lőttek.

„Nem ünnepelhetünk, mert Tripoliban még harcolnak. Ha Tripoli is felszabadul, akkor majd ünnepelünk” - mondta egy kelet-líbiai férfi.

Állítólag külföldi zsoldosokat fogtak el, akiket Moamer Kadhafi bérelt fel, hogy az ellenzékiekre támadjanak. A labraki reptérre érkeztek, csakhogy az ottani katonák átálltak a felkelők oldalára.

„Meg kell védenünk magunkat. A nyugati országok képmutatóak, akiket csak az olaj érdekel. Emberi jogokról beszélnek, de közben nem avatkoznak be, amikor gyilkolnak minket” - mondta egy ellenzéki.

Líbia miatt vésztanácskozást tart a NATO. A szövetség péntek délelőtt még Budapesten tartózkodó főtitkára azt mondta, hogy egyelőre nincs napirenden a katonai beavatkozás.

„Olyan megszorító intézkedésekben gondolkozunk, amelyek nyomást gyakorolhatnak a líbiai rezsimre, hogy vessen véget az erőszaknak” - ezt már az Unió külügyi főképviselője mondta szintén Budapesten. Ilyen szankció lehet például a fegyver- és gazdasági embargó.

Közben az ENSZ élelmezési világalapja szerint a polgárháborús helyzet miatt összeomolhat az ország élelmiszerellátása.

Hajóval egyelőre könnyebb elhagyni Líbiát. A repülők nehezen kapnak berepülési engedélyt, így az ott élő magyarokért sem szállt még fel egy chartergép.

Akik pedig szárazföldön menekülnek a szomszédos országokba, azt mondták: remélik, hogy a tunéziai államfő, és az egyiptomi elnök után Kadhafi is pénteken bukik meg.

Hasonló videók

 • Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 30 éve megállapodással, de nem egyetértésben zárta ülését a Nemzeti Kerekasztal. Ez volt az a fórum, amin az ellenzéki pártok, az MSZMP, valamint társadalmi szervezetek vezetői találkoztak azért, hogy Magyarország demokratikus átalakításáról tárgyaljanak. A résztvevők az államfő választás módjáról nem tudtak megegyezni.

 • Nem tudja kifizetni a teljes bért alkalmazottainak az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség. A korábban egyházként működő szervezet vezetője azt mondta, egy korábbi ingatlanügy illetékét vonták le tőlük, emiatt kerültek nehéz helyzetbe. Iványi Gábor szerint a kormány szándékosan nem adja vissza nekik az egyházi státuszukat, pedig úgy mentesültek volna az illeték alól. A Miniszterelnökség erre annyit reagált, a törvény egyértelmű.

 • Egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el az Országgyűlés klímaügyi rendkívüli ülésére, így azt lényegében meg sem tartották. Az ellenzéki pártok egységesen bírálták a kormányt és a kormánypárti politikusokat, amiért nem veszik komolyan a klímaváltozást és a globális felmelegedést. A Fidesz-KDNP szerint az ellenzék csak kampánycélokra akarta használni a parlamentet.

 • Leomlott egy támfal egy budavári építkezésen hétfő este, amikor egy markoló próbált több méter mélyről kiemelni egy kisebb munkagépet. Csak néhány centin múlott, hogy a 20 tonnás jármű nem fordult bele az árokba. Az önkormányzat szerint nem volt engedélye a kivitelezőnek építési munkálatok végzésére csak régészeti feltárásokra, a kivitelező cég szerint viszont amilyen munkát végeztek, arra megvolt az engedélyük.

 • Rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében - így kommentálta a civishir.hu portálnak Debrecen polgármestere, hogy ő maga a városban most átadott, évi csaknem 3 millió forintos tandíjért igénybe vehető nemzetközi iskolába íratta a lányát. Papp László azt is mondta, gyermekei oktatását magánügynek tekinti. A DK szerint máshol Debrecenben zebrát sem festenek az iskolához, így a polgármesternek le kellene mondania.

 • Senki nem akar polgármester lenni Lakhegyen és képviselőnek se jelentkeztek ezért elmarad a helyi választás a Zala megyei községben. A helyiek szerint a többség kiábrándult a politikából, ezért nincsenek jelöltek az önkormányzati választásra. Hasonlóan járt Apátvarasd, Rábaszentandrás és Balatonszepezd is. Ezeken a helyeken később időközi választást tartanak.

 • Kevés az orvos vagy túl sok a beteg - ezzel indokolták a budapesti szakrendelőkben, hogy miért kell akár három hónapot is várni hasi ultrahang vizsgálatra. Azután néztük meg a budapesti ultrahang-helyzetet, hogy tegnap beszámoltunk arról, hogy a XI. kerületben egyáltalán nem tudnak időpontot adni vizsgálatra. Az emberi erőforrások minisztériumánál azt írták: várhatóan jövőre készül el a szakrendelői várólista rendszer.

   

 • Hihetetlen megmenekülés Ausztráliában! Egy férfi két napon át vonszolta magát törött lábbal és csuklóval a vadonban, mire a mentőcsapatok rátaláltak. Éppen túrázott, amikor egy hat méter magas vízesés tetejéről lezuhant. Mivel a telefonja összetört, nem tehetett mást, olyan helyre kellett másznia, ahol észrevehetik.

 • Véletlenül fejbe lőttek egy 22 éves román férfit, amikor autójából kiszállva épp templomba ment volna. Mint kiderült, a lövedék egy két és fél kilométerre lévő gyakorlótérről származott, ahol a csendőrség éppen lőgyakorlatot tartott. Az eltévedt golyó súlyosan megsebesítette a fiatalembert, de túlélte a balesetet.

Legnézettebb videók