Műsorújság
RTL Most

Különgép indul a Líbiában rekedt magyarokért

Csak a líbiai hatóságok engedélyével indulhat útnak az a repülő, amit az észak-afrikai országban élő körülbelül 50-60 magyar kimenekítésére küldenének.
Tömegek imádkoztak a pénteki nagyimán a kelet-libiai Bengáziban. Állítólag hasonló méretű tömeg gyűlt össze a fővárosban Tripoliban is. De míg az ellenzéki irányítás alatt álló területeken békésen imádkozhattak a hívők, a Tripoliból érkező hírek szerint ott a fegyvetelen tömegbe lőttek.

„Nem ünnepelhetünk, mert Tripoliban még harcolnak. Ha Tripoli is felszabadul, akkor majd ünnepelünk” - mondta egy kelet-líbiai férfi.

Állítólag külföldi zsoldosokat fogtak el, akiket Moamer Kadhafi bérelt fel, hogy az ellenzékiekre támadjanak. A labraki reptérre érkeztek, csakhogy az ottani katonák átálltak a felkelők oldalára.

„Meg kell védenünk magunkat. A nyugati országok képmutatóak, akiket csak az olaj érdekel. Emberi jogokról beszélnek, de közben nem avatkoznak be, amikor gyilkolnak minket” - mondta egy ellenzéki.

Líbia miatt vésztanácskozást tart a NATO. A szövetség péntek délelőtt még Budapesten tartózkodó főtitkára azt mondta, hogy egyelőre nincs napirenden a katonai beavatkozás.

„Olyan megszorító intézkedésekben gondolkozunk, amelyek nyomást gyakorolhatnak a líbiai rezsimre, hogy vessen véget az erőszaknak” - ezt már az Unió külügyi főképviselője mondta szintén Budapesten. Ilyen szankció lehet például a fegyver- és gazdasági embargó.

Közben az ENSZ élelmezési világalapja szerint a polgárháborús helyzet miatt összeomolhat az ország élelmiszerellátása.

Hajóval egyelőre könnyebb elhagyni Líbiát. A repülők nehezen kapnak berepülési engedélyt, így az ott élő magyarokért sem szállt még fel egy chartergép.

Akik pedig szárazföldön menekülnek a szomszédos országokba, azt mondták: remélik, hogy a tunéziai államfő, és az egyiptomi elnök után Kadhafi is pénteken bukik meg.

Hasonló videók

  • Nem lett kevesebb hulladék a műanyag mentes júliusban Budapesten. A G7 gazdasági portál írta meg, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó adatai szerint 150 tonnával több műanyag szemetet gyűjtöttek be ebben a hónapban, mint az akciót megelőző júniusban. De a 2018-as júliusi mennyiséghez képest is 33 tonnával többet szemeteltek a fővárosiak. A Greenpeace már 200 ezer aláírást gyűjtött az egyszer használatos műanyagok magyarországi betiltásáért. A kormány egyelőre kivár.

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

  • Nem győzik etetni az állatokat, ezért segítséget kér a győri állatmenhely. Több mint 230 kutyáról és macskáról gondoskodnak és már csak két hétre elegendő állateledelük maradt. Arra kérik az állatbarátokat, hogy táppal, vagy konzervvel támogassák őket, hogy jusson pénz a fejlesztésekre és az orvosi kiadásokra is.

Legnézettebb videók