Műsorújság
RTL Most

2010 volt a legbiztonságosabb év a levegőben

Kevesebb légi katasztrófa történt az elmúlt évben, mint valaha. 1,6 millió repülés során mindössze egy gép zuhant le 2010-ben.
„A biztonság a legfőbb prioritás” – mondta az adatokat ismertetve Giovanni Bisignani, a világ légitársaságainak 93 százalékát, mintegy 230 céget képviselő IATA főigazgatója. Mint mondta, a katasztrófák számának történelmi mélysége azt mutatja, hogy a biztonságra való törekvés sikerrel járt.

Az adatok szerint 2010-ben 786 ember vesztette életét 23 repülőgép lezuhanása során. Egy évvel korábban 685-en haltak meg hasonló légi balesetekben. Tavaly összesen 94 gépet ért baleset, szemben a 2009-ben történt 90 balesettel. A szövetség ugyanakkor arra is rámutatott, hogy mintegy 2,4 milliárd ember biztonságban megérkezett úti céljához a tavaly lebonyolított 36,8 millió kereskedelmi repülés során.

A legbiztonságosabb térség Észak-Amerika volt, ahol 0,1 katasztrófa jutott egymillió repülésre, míg Európában 0,45 volt ez az arány. Drasztikusan csökkent a közel-keleti térség és Észak-Afrika fölött bekövetkezet tragédiák száma: a 2009-es 3,32-höz képest tavaly 0,72 katasztrófa jutott egymillió repülésre. Afrika egészében véve ugyanakkor a legrosszabb rátával rendelkezik: 7,41 zuhanás történt 2009-ben egymillió légi út során. Igaz, ez is kedvezőbb adat az egy évvel korábbinál, amikor 9,94 volt ugyanez a mutató.

Forrás: Független Hírügynökség / AFP

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a gyerekét. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók