Műsorújság
RTL Most

Tarr Béla filmjét díjazták Berlinben

Tarr Béla kapta meg a filmkritikusok nemzetközi fődíját a Berlini Filmfesztiválon.
A FIPRESCI nevű, nemzetközi filmkritikusokból állő szervezet zsűrijének díját nyerte el Tarr Béla alkotása. Az elismeréssel járó oklevelet a Torinói ló című film operatőre vette át.

A világhírű rendező filmje saját bevallása szerint a legutolsó alkotása. A héten az AP hírügynökségnek adott interjújában azzal indokolta döntését, hogy nem akar nevetségessé és unalmassá válni a fiatal filmkészítők szemében.

Friedrich Nietzsche német filozófus 1889-ben látott egy lovaskocsit az utcán, és meghökkent azon, hogy gazdája milyen erősen veri lovát ostorával, arra ösztökélve az állatot, hogy menjen gyorsabban. Nietzsche a sokkoló élmény után mély depresszióba esett. Tarr Béla filmjében arra keresi a választ, hogy mi történt a lóval és gazdájával. A gazda, a lánya és a ló egy elhagyott tanyán élnek, burgonyát esznek és egy kis házban húzódnak meg a viharos időjárás elől.

A torinói lovat a filmfesztivál résztvevői és az újságírók is pozitívan fogadták.

“A sajtóvetésen vastaps fogadta a filmet, ez nemzetközi fesztiválon elég ritka, kedden pedig a díszbemutató volt, ahol a Berlinale Palast zsúfolásig megtelt és nagy tapssal fogadták az alkotókat. Boldogok és büszkék lehetünk arra, hogy a világ egyik legnagyobb filmfesztiválján a magyar filmművészetet és egy világhírű magyar alkotóművész munkáját ilyen nagyra értékelik”- mondta Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatója.

Tarr Béla utolsónak mondott filmjét már 23 ország forgalmazója vásárolta meg, nálunk március 10-től vetítik a mozik.

Legnézettebb videók