Műsorújság
RTL Most

Hazaindult a „botrányhajó”

Elindult hazafelé Argantínából a német haditengerészet vitorlása, amely politikai botrányt okozott Németországban.
Részeg tisztek, halálos fenyegetések és szexuális erőszak - mindezekről német tisztjelöltek számoltak be a "Gorch Fock" nevű vitorláshajó fedélzetén tapasztaltak kapcsán. A történtekről kilencoldalas vizsgálati jelentés készült. A német tengerészet háromárbócos oktatóhajóján történt eseményekről kedden a Spiegel online tudósított. A korábbi híradások szerint a vitorláson zendülés tört ki, miután novemberben meghalt egy kadétlány, akit felparancsoltak a kötélzetre, ahonnan aztán lezuhant.

A kadétlány halála miatt a múlt héten a német védelmi miniszter felmentette beosztásából a Gorch Fock parancsnokát. A német haditengerészet kiképző vitorláshajóján szolgált tisztjelöltek elbeszélései szerint ők tavaly november 5-én a brazíliai Salvador de Bahia kikötőjében léptek a Gorch Fock fedélzetére. Az egyik hazatért matróz arról számolt be: kiképzőik aznap éjszaka hatalmas tivornyát rendeztek. Eközben az egyik tiszt részegen bebotorkált egy hálókabinba és azt kiáltotta: "gyűlöli a tisztjelölteket és meg akarja ölni őket".

A 25 éves kadétlány, Sarah Lena S. az éjszakai történteket követő napon halt meg. A tisztjelöltnek a hátsó árbóc kötélzetére kellett felmásznia, ahonnan 20 métert zuhant a fedélzetre, majd meghalt. Ezt követően több kadét is megtagadta, hogy felmásszon a kötelekre, míg mások haza akartak utazni - amit a vitorlás kapitánya, Norbert Schatz zendülésnek nyilvánított. A német haditengerészet azonban felfüggesztette a kiképzést az oktatóhajón, a kadétokat hazarendelték, a hajó tisztjei egyedül folytatták tovább az útjukat. Ezen kívül a hajó kapitányát felmentették, a vitorlást hazahívták és a német hatóságok vizsgálatot kezdtek az ügyben.

Forrás: RTL Híradó/ Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók