Műsorújság
RTL Most

Medvegyev a biztonságiakat hibáztatja

Az orosz államfő felelőssé tette a reptér vezetőségét a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren történt hétfő öngyilkos merényletért.
Terrortámadás Moszkva legnagyobb repterén

TERROR: Amatőr videó a tragédiáról, és mentés

TERROR: Ezt látta a biztonsági kamera

Megvegyev a biztonságiakat hibáztatja

Magyar is van az áldozatok között

Az Interfax nem említette, hogy hol és kik előtt tette felelőssé Medvegyev a reptér vezetőit. Az orosz hírügynökség közlése szerint az államfő kijelentette: „Az események azt mutatják, hogy súlyos biztonsági mulasztás történt. Valakinek be kellett vinni a nagy mennyiségű robbanószert, és ezt nyugodtan megtehette.”

„Választ kell adniuk bizonyos kérdésekre azoknak, akik korábban ilyen döntést hoztak a reptéren” - mondta Dmitrij Medvegyev. Hivatalos közlés szerint a robbanást öt-hét kilogramm TNT okozta. A rendőrség és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat három gyanúsítottat keres, a hatóságok szerint ők fedezték az öngyilkos merénylő útját, majd a robbantás után távoztak Domogyedovóról.

Újabb támadásoktól tart az orosz média

Az orosz média szerint az Észak-Kaukázusból Moszkvába érkezett militáns csoport tagja lehetett az öngyilkos robbantó, aki hétfőn 35 embert ölt meg, több mint 130-at pedig megsebesített a Domogyedovo nemzetközi repülőtéren. A média felvetette annak lehetőségét, hogy a csoport több tagja Moszkvában bújkál és újabb támadásokra készül.

A Kommerszant nevű napilap például azt írta: a biztonsági erők tudatában voltak annak, hogy támadás várható, miután december 31-én egy moszkvai sportklub területén felrobbant egy kisebb épület. A lap szerint a szilveszteri robbanás azért történt, mert egy észak-kaukázusi nő hibát követett el, és a bomba véletlenül felrobbant a kezében. Az újság biztonsági forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a nő tagja volt annak a terrorista csoportnak, amelynek egy másik nőtagja robbantotta fel magát a Domogyedovón.

Az Interfax hasonló okfejtést közölt. Az orosz hírügynökség szerint a december végi robbanás után a biztonsági szolgálat ügynökei elfogták az áldozat egyik társát, egy nőt, aki Volgográdba akart utazni. A hatóságok ezután kezdtek keresni három gyanúsítottat, akiről azt feltételezik, hogy a hétfői robbantás tettesének útját fedezte.

A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint a hétfői merénylő a fekete özvegyeknek nevezett észak-kaukázusi csoporthoz tartozott. Nevüket onnan kapták, hogy elvesztették militáns férjeiket, ezért bosszút esküdtek és önként jelentkeztek öngyilkos robbantásokra.


Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók