Műsorújság
RTL Most

Leragasztott szájú képviselők fogadták Orbánt

Leragasztott szájjal, és magyarországi lapok üres címlapjait mutatva tiltakozott több európai parlamenti képviselő Orbán Viktor beszéde alatt.
Orbán Viktor szerint az Európai Unió fő ellensége az adósság, amelyet csak a munkával lehet legyőzni. Itt a miniszterelnök megemlítette, hogy Európában Magyarországon a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta. Az elnökség középpontjában Orbán Viktor szerint a munka és az adósság kezelése lesz. Orbán Viktor a programot ismertető beszédében támogatást kért ahhoz a 6 jogszabályhoz, amely az uniós gazdaságirányítás új struktúrájához szükséges. A gazdasági programot kedden Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mutatta be a Gazdasági és Pénzügyi Tanács ülésén, Brüsszelben.

A miniszterelnök hozzátette: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy lekerüljön a szégyenpadról, amelyen eddig a túlzott deficit miatt ült . „Mi leszünk az egyike annak a két országnak, ahol az államadósság csökkeni fog” - mondta.

A magyar miniszterelnök beszélt a romastratégia fontosságáról is, a tervnek még a magyar elnökség alatt kellene megszületnie. Szerinte „Európa hiába okos, ha nincsen szíve” - mondta. Orbán Viktor szerint, ha nem lesz válasz a kihívásokra, akkor a már letelepedett romák újra áttérnek a nomád életmódra és vándorolni kezdenek majd.

A magyar elnökség programjában ezek mellett szerepel még a családpolitika, a demográfiai helyzet kezelése és a Duna-stratégia is - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra kérte az európai parlamenti képviselőket, hogy legyen bármilyen véleményük a magyar belpolitikáról, ezt ne keverjék össze az Unió következő hat hónapjának elnökségével, mert ennek nem Magyarország, hanem az Európai Unió teljes közössége látja kárát. Megismételte, hogy ha a médiatörvény ellentétes az uniós jogszabályokkal, azt a kormány kész módosítani.

Barroso: a médiatörvény politikai vetületével is foglalkozni kell

A magyar uniós elnökségről folyó strasbourgi európai parlamenti vitában José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a testület támogatásáról biztosította Magyarországot és a magyar elnökséget. A médiatörvénnyel kapcsolatban Barroso hangsúlyozta: a sajtószabadság szent érték az unióban. Megismételte, hogy a bizottság megvizsgálta a jogszabályt és még ezen a héten a magyar hatóságokhoz fordul, hogy egyes kérdésekben kialakíthassa álláspontját. A bizottság elnöke kifejtette: jogi kérdésektől függetlenül a médiatörvény politikai vetületével is foglalkozni kell, vagyis Magyarországnak valamennyi tagállam támogatására számítania kell ahhoz, hogy sikeresen végigvighesse az elnökséget.

A teljes ülés az Európai Parlament oldalán tolmácsolással is megtalálható.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók