Műsorújság
RTL Most

Heves vita a médiatörvényről

Az EP legnagyobb frakciója, a Néppárt szerint meg kell várni az Európai Bizottság vizsgálatának végét, a szociáldemokraták a törvény visszavonását sürgetik.
Joseph Daul, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoportjának elnöke a frakció támogatásáról biztosította a magyar elnökséget, a médiatörvény kapcsán pedig megismételte, amit Orbán Viktor is mondott: a magyar kormány kész módosítani a jogszabályt, ha az ellentétes az uniós szabályokkal.

Vonja vissza a médiatörvényt, nyújtson be újat, jobbat, egy kiegyensúlyozott jogszabályt - sürgette beszédében Martin Schulz, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoport elnöke. A törvényből kiemelte a Médiatanácsot, amely, mint mondta, a média kiegyensúlyozott tájékoztatását vizsgálja úgy, hogy közben egyoldalúan áll össze. Ez nem működik az európai normák alapján - mondta a frakcióvezető, aki szerint egyébként az elnökségi program támogatható.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport elnöke kifejtette, hogy a frakció támogatja a magyar elnökség prioritásait, és ezen belül azt, hogy létrejöjjön az igazi gazdasági kormányzást az unión belül.

Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek vezetője leszögezte: a frakció támogatja Magyarországot, de a médiatörvény nem felel meg az európai értékeknek. Bokros Lajos, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoport nevében kritizálta a kormány eddigi tevékenységét, és úgy vélte: van még probléma a médiatörvényen túl is, ezek között az alkotmánymódosításokat, a költségvetési tanács szétverését, a visszamenőleges, végkielégítésekre vonatkozó különadót és a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetését említette.

Lothar Bisky az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal vezetője az egypárti médiatanácsot kritizálta, Nigel Farage, a Szabadság és Demokrácia Európája képviselőcsoport elnöke pedig üdvözölte, hogy „végre létező ország miniszterelnöke beszélt”, mert szerinte Belgium nem ilyen.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője a vitában azt mondta: ő, mint fogyatékossággal élő ember, az átlagnál érzékenyebb a kettős mércére, ezért aggodalommal figyeli azt a boszorkányüldözést, ami a médiatörvényt övezi. Véleménye szerint a kritikákkal meg kell várni az Európai Bizottság vizsgálatának végét. Tabajdi Csaba, az MSZP képviselője pedig kifejtette, hogy mindenkinek egyaránt érdeke, hogy sikeres legyen a magyar elnökség, ugyanakkor szerinte pártállástól függetlenül nagy a bizalmatlanság Európa országaiban a magyar kormánnyal szemben.

A teljes ülés az Európai Parlament oldalán tolmácsolással is megtalálható.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

  • Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

Legnézettebb videók