Műsorújság
RTL Most

„Magyarország a tűzzel játszik”

A brit gazdasági napilap szerint az új szabályozás alááshatja a sajtószabadságot Magyarországon.
Az Orbán Viktor magyar kormányfő írása mellett megjelent szerkesztőségi cikkben a Financial Times két dolgot tartott nagyon aggályosnak a médiatörvénnyel kapcsolatban. "Az első, hogy bénítóan magas pénzbírságokat szab ki a sajtótermékekre, vázlatosan meghatározott szabálysértésekért". A lap szerint a "homályos, határozatlan" szöveg felveti annak a veszélyét, hogy a törvényt megfélemlítésre fogják használni, illetve pártalapon hozott döntésekre.

A másik leginkább aggályos dolog a törvénnyel kapcsolatban, hogy az új szabályokat betartató médiatanácsot kilenc évre megválasztott "Fidesz-tanítványokkal tömték teli" - írta a lap.

A brit lap szerkesztőségi cikkében megemlíti, hogy Európa volt kommunista országaiban időnként születtek "papíron rosszul mutató" törvények, de azokat nem tartatták be úgy, hogy az alapvető emberi jogokat sértették volna. "Lehet, hogy az új magyar médiatörvény egy újabb példa lesz ezekre" - írta a Financial Times.

A lap szerkesztősége ugyanakkor hozzátette: "abban bízni, hogy a politikusok nem fogják kihasználni a rosszul megfogalmazott törvényeket, nem megfelelő mód a jogalkotásra". Budapestnek nem kellene megvárnia az Európai Bizottság ajánlását, és magának kéne megváltoztatni a törvényt - zárta szerkesztőségi cikkét a Financial Times.

Forrás: ft.com / Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók