Műsorújság
RTL Most

Tovább kritizálják a médiatörvényt

Kemény bírálattal illette a Times is a magyar szabályozást. A német külügyminiszter elbeszélgetett Martonyi Jánossal.
A Times azt írja, Orbán Viktor hatalomra kerülése óta populista és antiliberális törvények sorát léptették életbe. A lap szerint a média korlátozásával Magyarország egy olyan egypárti államrendszerhez került közel, amelyben a bírálatokat nemcsak helytelenítik, hanem büntetik is.

Szerdán több európai lap is élesen bírálta az új magyar sajtótörvényt, a luxemburgi külügyminiszter és a német kancellár is kritikusan fogalmazott a jogszabállyal kapcsolatban.

Elbeszélgetett Martonyival a német külügyminiszter

A német külügyminiszter csütörtökön telefonon beszélt Martonyi János magyar külügyminiszterrel, az új magyar médiatörvény megváltoztatásának lehetőségéről - közölte a német kormány. Egy nappal korábban a német kormányszóvivő közölte, hogy a német szövetségi kormány közelről fogja figyelni a törvény alakulását.

Guido Westerwelle német külügyminiszter csütörtök délelőtt hívta fel Martonyi Jánost, a kedden elfogadott új médiatörvénnyel kapcsolatban - közölte Berlin. A németországi közlemény szövege szerint „békés légkörben a magyar médiatörvény megváltoztatásának lehetőségeit beszélték meg.”

A médiatörvény keddi elfogadása után az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) erősen bírálta a médiatörvényt. A szervezet szerint a szabályozás veszélybe sodorja a sajtó függetlenségét, a szerkesztői függetlenséget, öncenzúrára kényszerítheti az újságírókat és túlságosan nagy hatalmat ad a kormánypárt tagjaiból álló médiahatóságnak.

Az EBESZ kritikája után a német kormányszóvivő közölte, hogy a német szövetségi kormány nagy figyelemmel kíséri a magyar médiát szabályozó törvények alkalmazását. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy január elsejétől Magyarország tartja az EU soros elnöki tisztségét, és ebben a szerepben „különleges felelőséggel tartozik az Európai Unió egészéről kialakult képért.”

Legnézettebb videók