Műsorújság
RTL Most

Hókáosz Európa légiközlekedésében

A genfi reptér és a londoni Gatwick zárva tart, de több járatot kellett törölni Franciaországban és Németországban is. Ferihegy forgalma zavartalan.
A meteorológusok szerint a fagyos körülmények még napokig eltarthatnak. "Az Atlanti-óceán feletti szokatlanul hideg levegő a Földközi-tenger felől érkező melegebb légáramlatokkal találkozva nagy havazást okoz" - nyilatkozta a BBC-nek a svájci nemzeti meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. Számításaik szerint a Nyugat-Európa feletti alacsony légnyomású front lassan kelet felé halad.

A francia légügyi hatóságok közleménye szerint Párizsban a Charles de Gaulle reptér induló járatainak negyedét, az Orly reptér pedig a felszálló gépek egy tizedét törölte. Európa legforgalmasabb reptere, a londoni Heathrow is figyelmeztetett, hogy lehetnek fennakadások a nap folyamán. A Gatwick légikikötő szerdán bezárt, és egyelőre nem nyitott ki.

Budapesten, a Ferihegyi repülőtér működik - közölte a Független Hírügynökséggel csütörtök reggel a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. Hardy Mihály elmondta, hogy a kifutópályákat egész éjjel sózták, hogy megakadályozzák a lefagyást. A tapadást és az úgynevezett fékhatást azóta is folyamatosan mérik, a kifutók most jó állapotban vannak. Hardy Mihály elmondta azt is, hogy vannak késések és járattörlések is: a fennakadások azokat a gépeket érintik, amelyek olyan nyugat-európai légikikötőből érkeznének vagy oda tartanának, ahol gondot okoz az időjárás.

Nem jobb a helyzet a közutakon sem. Franciaország 12 régiójában megtiltották a teherautó közlekedést. Németországban is számos baleset történt a csúszós utakon.

Lengyelországban külön járőrszolgálatot állítottak fel, hogy felkutassák a hajléktalanokat és juttassák őket menedékhelyre. Kedd éjjel a -26 fokot is elérő hidegben nyolcan haltak meg az országban.

Forrás: AFP/BBC/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók