Műsorújság
RTL Most

Tömegtragédia egy kambodzsai fesztiválon

A pánikban a legkevesebb 378-an haltak meg, a sérültek száma pedig csaknem 800.
Az évente megrendezett vízi fesztiválra érkező tömeg egy hídon összezsúfolódott, és a pánikba esett emberek letaposták egymást. Egyelőre senki nem tudja, hogy mi váltotta ki a zavart - egyes hírek szerint elterjedt a tömegben, hogy a híd instabillá vált, és hirtelen mindenki menekülni próbált.

"Épp átkeltünk a Gyémánt hídon, amikor a tömeget elkezdték tolni az ellenkező oldalról. Mindenki kiabált és pánik tört ki" - mondta egy 23 éves túlélő az AFP hírügynökségnek. "Az emberek elkezdtek volna futni, de egymásra estek. Én is elestem, de fölrángattak. Sokan a vízbe ugrottak" - tette hozzá. Beszámolók szerint voltak, akik egy villanyvezetékbe próbáltak belekapaszkodni, és többek halálát áramütés okozta.

A halálos áldozatok kétharmada nő. A kambodzsai kormányszóvivő szerint a legtöbb ember halálát fulladás és belső vérzés okozta. Khieu Kanharith elmondta, hogy sok áldozatot még nem tudtak azonosítani. Egy helyi kórháznál felállított sátor alatt gyűjtik a holttesteket, a rendőrök ott veszik le az ujjlenyomataikat, és a hozzátartozókat is oda várják a hatóságok.

Hun Szen kambodzsai miniszterelnök televíziós beszédében a Pol Pot vezette rezsim óta eltelt évek legnagyobb tragédiájának nevezte a balesetet. A vörös khmerek rémuralma 1975-79 között tartott. Ezalatt a becslések szerint mintegy két millióan haltak meg a tömeges kivégzések, kényszermunka, járványok és éhínségek miatt.

A kambodzsai kormány nemzeti gyászt hirdetett csütörtökre, a kormányfő pedig vizsgálatot rendelt el.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

  • Nem győzik etetni az állatokat, ezért segítséget kér a győri állatmenhely. Több mint 230 kutyáról és macskáról gondoskodnak és már csak két hétre elegendő állateledelük maradt. Arra kérik az állatbarátokat, hogy táppal, vagy konzervvel támogassák őket, hogy jusson pénz a fejlesztésekre és az orvosi kiadásokra is.

Legnézettebb videók