Műsorújság
RTL Most

A férfi, aki megteremtette Lisbeth Salandert

Ki volt a Millenium trilógia írója, Stieg Larsson és élettársa Eva Gabrielsson? Miért kaptak életveszélyes fenyegetéseket?
Larsson egy Umea nevű városban nőtt fel, északon, ahol köztudottan semmit sem lehet csinálni. Így ő mást sem tett, mint írt, méghozzá folyamatosan. A család a fiatal Stieget az alagsori szobába költöztette, hogy megkímélje a szomszédokat az írógép szakadatlan kattogásától. Mivel Stieg szülei tinédzserek voltak, amikor ő született, így gyerekkorának nagy részét az anyai nagyapjával töltötte, aki hithű sztálinista volt, és a második világháborúban még internálták is másokkal együtt. Mire tinédzser évei vége felé elhagyta a nagyszülői házat, Larsson világnézete meg volt alapozva.

Larsson és az építész Gabrielsson, az értelmiségiek életét élték. Mindketten nagy könyvolvasók voltak. A Millenium sorozatban benne is van minden, amiért Larsson lelkesedett: számítógépek, politika, Grenada, és a többi és a többi. „Neki pontosan kellett tudni, hogy a kirakós darabjai hogy illeszkednek össze függetlenül attól, hogy krimiről, az internetről vagy éppen politikáról beszélünk” – emlékszik vissza Gabrielsson, miközben a szemei megtelnek könnyel. „Nem telt el úgy nap, hogy ne kérdezte volna meg tőlem, hogy „Na, találd ki, ma mit tanultam?”

Egy dolog nem érdekelte egyáltalán: az evés. Soha egyetlen szereplője sem fogyasztott el egyetlen tisztességes ebédet sem, és tulajdonképpen maga a szerző sem. Alkoholt nem nagyon ivott, házhozszállítós pizzán élt, kávézott és cigarettázott. „Tipikus amerikai halált halt. Tudta, hogy ezt a fajta életmódot nem lehet hosszú távon fenntartani, ezért írta meg a könyveit, biztos, ami biztos” – mondja Daniel Poohl, a Larsson-féle Expo Magazin szerkesztője.

Larsson nem gazdagodott meg, és úgy tűnik, az élettársa, Gabrielsson sem fog. Nem született gyerekük, soha sem házasodtak össze és az író nem hagyott hátra végrendeletet. Gabrielsson azt mondja, hogy az életük, legalábbis papíron, teljesen elkülönült egymástól, így akadályozták meg, hogy Larsson ellenségei rátaláljanak. Larsson egész vagyona, nagyjából 24 millió euró, az apjára szállt, Erlandra és testvérére, Joakimra, akik még mindig az Ikea-stílusú Umea-ban élnek. Ők ketten megalapították a 20 ezer eurós Larsson-díjat, amelyre az pályázhat, aki a jobboldali radikalizmus ellen harcol. Az első díjat az Expo kapta. Az erre szánt pénzt azonban azóta sem használták fel.

Forrás: Newsweek

Legnézettebb videók