Műsorújság
RTL Most

Kiadói baklövés a Millenium trilógiával

Stieg Larsson 10 könyvet tervezett, de csak három lett belőle. Igaz mindegyik világraszóló siker.
Az alaposan felkészült elsőkönyves

Stieg Larsson már a 90-es évek elejétől gondolkodott krimiíráson - mondta róla egy munkatársa, Anna-Lena Lodenius egy interjúban a svéd Veckans Affarer című újságban. Mindig is érdeklődött az angolszász irodalom iránt és ismerte Elizabeth George, Minette Walters és Sara Paretsky műveit is. Azt is pontosan tudta, hogy miből áll össze egy jó detektívsztori, és bár nem túl nagy örömmel, de végül is úgy döntött, hogy nem maradhat ki a történetből a testiség sem. Azt gondolta, hogy egy kis szex sosem árthat meg az olvasóknak.

A sajnálatos visszautasítás

Újságírói múltjának köszönhetően nagyon alaposan készült fel a sorozatra. Mielőtt írni kezdett, részletes szinopszist készített, méghozzá 10 könyvhöz. 1997-ben látott hozzá. Már az első kettő készen is volt, a harmadikat pedig már elkezdte, amikor felkeresett egy kiadót 2003 nyarán. Először Piratförlagettel tárgyalt, de kétszer is visszautasították. Ez volt talán a svéd kiadók legnagyobb baklövése. A Nordstedts kiadóval azonban 2003 végén sikerült megállapodnia, nem is egy, hanem rögtön 3 könyvre, ami elsőkönyves íróval nem szokott előfordulni. A kiadói jogokat már azelőtt megvették német és norvég kiadók, mielőtt egyáltalán megjelent volna Svédországban. 2004 azzal telt, hogy Stieg Larsson csiszolgatta az első 2 kötetet és befejezte a harmadikat. Azt a kirobbanó sikert azonban, ami az első könyvet követte, már nem érhette meg. Mindössze pár hónappal a megjelenés előtt, 2004 novemberében meghalt.

Harisnyás Pippi – a múzsa

Larsson egyik korábbi munkatársa, Kenneth Ahlbom azt mesélte a Veckans Affarernek egy interjúban, hogy Lisbeth Salander figuráját a munkahelyükön találta ki Stieg. Egy ebédszünetben pattant ki a fejéből a karakter, amikor éppen arról beszélgettek, hogy a gyerekkönyvek szereplői hogy viselkednének, és mit csinálnának, ha életre kelnének és felnőnének. Stieg leginkább Harisnyás Pippi képzeletbeli életével játszott el, szerinte a felnőtt Pippi diszfunkcionális, figyelemhiányos rendellenességben szenved, és nehezen találja meg a helyét az úgynevezett „normális társadalomban” – később Lisbeth-nél fel is használta ezeket a tulajdonságokat.

Igaz, hogy van folytatása a Trilógiának? Létezik egy negyedik is?

Amikor Stieg Larsson elkezdte írni a Millenium trilógiát, 10 könyvet tervezett. 2004 novemberében bekövetkezett halála előtt az első 3 részt sikerült befejeznie és már útban volt a negyedik. 1 hónappal a halála előtt egy barátjának írt e-mailben arról számolt be, hogy a negyedik könyv körülbelül felével már végzett: megírta az elejét és a végét, csak a közepe hiányzik.

Sok olvasó érdeklődött, hogy nem tudná-e esetleg Stieg Larsson élettársa Eva Gabrielsson befejezni a negyedik könyvet, hiszen ő is kivette a részét a Trilógia írásából. Bár Gabrielssont érdekelné az ötlet, a svéd joghatóság azonban hallani sem akar róla.

Forrás: www.stieglarsson.com

Legnézettebb videók