Műsorújság
RTL Most

Üzemanyag krach a franciáknál?

Közleményben cáfolta azokat a híreket a kormány, amelyek szerint kerozinhiány van a francia repülőtereken.
Név nélkül nyilatkozó tisztségviselők és elemzők szerint hétfőn viszont már gond lehet a de Gaulle repülőtéren az üzemanyaggal, miután a kormány nyugdíjreformja elleni tiltakozásokhoz csatlakozva sztrájkba léptek az olajipari munkások, és emiatt Franciaország 12 finomítójából tíz leállt, és bezárt számos olajraktár is.

Nem üzemel a Charles de Gaulle repülőtér vezetéke sem. A kormány azt üzente az autósoknak, hogy ne essenek pánikba, ha a kutaknál nem találnak dízelolajat, és kevesebb benzint tudnak tankolni. Dominique Bussereau közlekedési miniszter azt mondta az Europe 1 rádiónak, hogy nincs ok az aggodalomra dacára annak, hogy sztrájkok, és több százezres tüntetések pattannak ki.

A kormány időközben engedélyezte az olajipari társaságoknak, hogy hozzányúljanak vésztartalékaikhoz, de azt ismételten elutasította, hogy megnyissák az ország stratégiai tartalékait. A Nizzai repülőtér, ahol szintén üzemanyaghiány van már, Olaszországból kapja az utánpótlást, Nantes repülőterének üzemanyaghiányát pedig más módon oldják meg - közölte Bussereau.

A francia polgári légiközlekedési hatóság vezetője, Patrick Gandil szombaton azt mondta, hogy Nantes repülőtere az első az országban, ahol a kerozinhiány miatt törölni kellett járatokat. Ezt azonban a reptér tagadta.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók