Műsorújság
RTL Most

Sztrájk- és erőszakhullám a franciáknál

Összecsaptak a rohamrendőrökkel a tüntető diákok Franciaországban.
A diákok a szakszervezetek tagjaival együtt az ellen tiltakoznak, hogy a kormány 2 évvel meg akarja emelni a nyugdíjkorhatárt. Ezért hetek óta tartanak a tiltakozó gyűlések egész Franciaországban. A hétvégén is várhatóan több mint 200 demonstrációt tartanak. A dokkmunkások és olajfinomítók dolgozóinak sztrájkja miatt nem érkezik üzemanyag a párizsi repterekre.

Csak hétfő estig, vagy kedd reggelig van elég üzemanyag a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtéren - közölte a francia közlekedési minisztérium szóvivője szombaton.

A szóvivő hozzátette: biztosak abban, hogy elegendő lesz a készletük a sztrájkok átvészelésére. A tervezett nyugdíjreform elleni tüntető munkások ugyanis pénteken elzárták a Párizs főbb reptereit ellátó üzemanyag vezetékeket, és nem jut benzin a francia főváros környéki raktárakba sem.

A francia olajipari társaság (UFIP) vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy Franciaország 12 olajfinomítójából 10-et zártak le a tüntetők, és a szituáció elég "feszült."

Az elzárt vezetékek benzint, gázolajat és kerozint szállítottak a Párizstól keletre található Grandpuits olajfinomítótól a repterekre. A gyár alkalmazottjai azonban sztrájkolnak a francia kormány által tervezett nyugdíj-reform ellen, amely 60 évről 62-re emelné a nyugdíj-korhatárt.

Nicolas Sarkozy elnök kormánya a tiltakozások ellenére is kitart tervei mellett.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség / RTL Híradó

Legnézettebb videók