Műsorújság
RTL Most

Sztrájk- és erőszakhullám a franciáknál

Összecsaptak a rohamrendőrökkel a tüntető diákok Franciaországban.
A diákok a szakszervezetek tagjaival együtt az ellen tiltakoznak, hogy a kormány 2 évvel meg akarja emelni a nyugdíjkorhatárt. Ezért hetek óta tartanak a tiltakozó gyűlések egész Franciaországban. A hétvégén is várhatóan több mint 200 demonstrációt tartanak. A dokkmunkások és olajfinomítók dolgozóinak sztrájkja miatt nem érkezik üzemanyag a párizsi repterekre.

Csak hétfő estig, vagy kedd reggelig van elég üzemanyag a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtéren - közölte a francia közlekedési minisztérium szóvivője szombaton.

A szóvivő hozzátette: biztosak abban, hogy elegendő lesz a készletük a sztrájkok átvészelésére. A tervezett nyugdíjreform elleni tüntető munkások ugyanis pénteken elzárták a Párizs főbb reptereit ellátó üzemanyag vezetékeket, és nem jut benzin a francia főváros környéki raktárakba sem.

A francia olajipari társaság (UFIP) vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy Franciaország 12 olajfinomítójából 10-et zártak le a tüntetők, és a szituáció elég "feszült."

Az elzárt vezetékek benzint, gázolajat és kerozint szállítottak a Párizstól keletre található Grandpuits olajfinomítótól a repterekre. A gyár alkalmazottjai azonban sztrájkolnak a francia kormány által tervezett nyugdíj-reform ellen, amely 60 évről 62-re emelné a nyugdíj-korhatárt.

Nicolas Sarkozy elnök kormánya a tiltakozások ellenére is kitart tervei mellett.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség / RTL Híradó

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók