Műsorújság
RTL Most

Sztrájk- és erőszakhullám a franciáknál

Összecsaptak a rohamrendőrökkel a tüntető diákok Franciaországban.
A diákok a szakszervezetek tagjaival együtt az ellen tiltakoznak, hogy a kormány 2 évvel meg akarja emelni a nyugdíjkorhatárt. Ezért hetek óta tartanak a tiltakozó gyűlések egész Franciaországban. A hétvégén is várhatóan több mint 200 demonstrációt tartanak. A dokkmunkások és olajfinomítók dolgozóinak sztrájkja miatt nem érkezik üzemanyag a párizsi repterekre.

Csak hétfő estig, vagy kedd reggelig van elég üzemanyag a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtéren - közölte a francia közlekedési minisztérium szóvivője szombaton.

A szóvivő hozzátette: biztosak abban, hogy elegendő lesz a készletük a sztrájkok átvészelésére. A tervezett nyugdíjreform elleni tüntető munkások ugyanis pénteken elzárták a Párizs főbb reptereit ellátó üzemanyag vezetékeket, és nem jut benzin a francia főváros környéki raktárakba sem.

A francia olajipari társaság (UFIP) vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy Franciaország 12 olajfinomítójából 10-et zártak le a tüntetők, és a szituáció elég "feszült."

Az elzárt vezetékek benzint, gázolajat és kerozint szállítottak a Párizstól keletre található Grandpuits olajfinomítótól a repterekre. A gyár alkalmazottjai azonban sztrájkolnak a francia kormány által tervezett nyugdíj-reform ellen, amely 60 évről 62-re emelné a nyugdíj-korhatárt.

Nicolas Sarkozy elnök kormánya a tiltakozások ellenére is kitart tervei mellett.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség / RTL Híradó

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a gyerekét. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók