Műsorújság
RTL Most

Az autó, amihez sofőr sem kell

Bemutatták német mérnökök szerdán a legújabb önvezető, vagyis sofőr nélküli kocsit.
A név nem valami tréfás utalás a szovjet-orosz vadászrepülőkre. A MIG a Made in Germany rövidítése. A kocsi különleges kamerákat, lézeres letapogatókat és műholdas kapcsolatot használ más autók, a biciklisek, a gyalogosok és a közlekedési helyzet értékelésére. A mérnökök szerint az ember elfárad vezetés közben, és csökken az összpontosító képessége, de az új autóval ilyesmi nem fordulhat elő.

A MIG fejlesztői szerint a balesetek azért fognak csökkenni, mert a jövőben nem lesz nagy szükségük az embereknek arra, hogy saját autójuk legyen, és inkább a sofőr-nélküli kocsiba ülnek bele, mert az sokkal biztonságosabb, ráadásul ezeket a kocsikat lehetne használni a car-share, vagyis autó-megosztó programokban.

„Az autók többsége a használati idő 90-95 százalékát parkolóban tölti, a mi célunk az, hogy visszaadjuk az utakat, utcákat a gyalogosoknak. A távoli jövő emberei majd csodálkozva kérdezik: miért volt a XXI. század elején az elődeinknek saját autójuk” - mondta az egyik mérnök.

Nemcsak a német mérnökök kísérleteznek, az amerikai internetes óriás, a Google ezen a héten jelentette be, hogy a vezetőnélküli autója, amelyben volt ember segítségként, 225 ezer kilométert tett már meg a San Francisco - öböl térségében.

A fejlesztésekhez a Google a DARPA korábbi robotautó-versenyein tapasztalatot szerzett mérnököket szerződtette. Az amerikai Védelmi Minisztérium fejlett technológiákkal foglalkozó kutatás-fejlesztési ügynöksége korábban többször is megrendezte a Grand Challenge - et, ahol emberi beavatkozás nélkül haladó autóknak kellett különféle feladatokat teljesíteniük, például átvágniuk a Mojave sivatagon, vagy manőverezni a forgalomban.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók