Műsorújság
RTL Most

„Rúgjuk ki” Berlusconit!

Egy civil mozgalom több tízezres tüntetést szervezett Rómában, amelyen a kormányfő lemondását követelték.
A tüntetők Olaszország minden részéből érkeztek több száz busszal, és Szardínia szigetéről két hajóval a szervezők által „Berlusconi-mentes nap”-nak nevezett megmozdulásra, amely délben indult a Köztársaság térről. A tüntetést egy internetes civil mozgalom, a „Bíbornép” szervezte a „Rúgjuk ki!” jelmondattal.

A mozgalom, amely szerint nincsenek pártkötődései, azt állította, hogy a tavaly decemberi Berlusconi-ellenes napra több mint fél millió tüntetőt tudtak mozgósítani. A szombati megmozdulásról viszont még nem adtak ki adatokat.

Berlusconi szerda este aratott diadalt a törvényhozásban. A 74. születésnapját azon a napon ünneplő kormányfőnek bizalmat szavazott az olasz parlament alsóháza, két és fél év alatt immár negyvenedik alkalommal. A voksolás előtt azt mondta a kormányfő, hogy „nincs értelme megbuktatni, mert nincs alternatívája.”

Végül 342 szavazattal többséget kapott a 630 fős alsóházban, és ezzel megmenekült. Volt szövetségese, a kormánypártból nyáron kizárt Gianfranco Fini házelnök ugyan bizalmat szavazott, de bejelentette, hogy saját pártot alapít. Olaszországban 2013-ban lesznek általános választások.

A szombati római demonstráción nemcsak Berlusconi lemondására szólítottak fel, előrehozott új választásokat is követeltek. A tüntetők egy törvényt is akartak annak érdekében, hogy fel lehessen számolni azt a helyzetet, amelyben „a médiamogul kormányfő uralkodik az olasz hírcsatornák felett.”

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók