Műsorújság
RTL Most

Hibát hibára halmoztak az olajkatasztrófánál

Hibák sorozata okozta a Deepwater Horizon fúrótorony felrobbanását és az olajömlést a Mexikói-öbölben.
Emberi és technikai hibák vezettek a Mexikói-öbölben történt szerencsétlenséghez - áll az olajtársaság jelentésében, amit a belső vizsgálat nyomán készítettek el a szakértők. A mintegy 200 oldalas összegzés szerint „nem egy tényező okozta a Macondo kút tragédiáját”, hanem több cég, illetve munkacsoport döntései miatt robbant fel április 20-án a Deepwater Horizon fúrótorony. A jelentés szerint „összetett, összefüggő technikai hibák, rossz emberi döntések, mérnöki hiba és kommunikációs zavarok” vezettek a balesethez, amelyben 11 dolgozó halt meg.

A BP a torony tulajdonosát, a Transocean vállalatot, és a kút alapozását készítő Halliburton vállalatot is okolja a balesetért. A jelentés szerint a cementalapozást rosszul végezték el, emiatt pedig gáz jutott a rendszerbe, ami aztán berobbant. Mint kiderült, nem sikerült a nyomáspróba, ennek ellenére a BP és a Transocean mégis elfogadta azt, a kút automatikus zárószelepe pedig szintén nem működött. A vizsgálati anyag 25 ajánlást is tartalmaz, hogy a hasonló balesetek elkerülhetők legyenek a jövőben.

Megfigyelők szerint a BP szeretné szétoszlatni a felelősségét az ügyben a jelentéssel, amelyet a jelenleg folyó és a későbbi perekben használhat majd fel. A számítások szerint 4,9 millió hordó olaj ömlött a Mexikói-öbölbe, egyebek mellett óriási környezeti károkat okozva. Az amerikai törvények szerint minden egyes hordó után 4300 dollár kártérítés szabható ki a BP-re, ha a felelősségét megállapítják. Ez pedig 21,1 milliárd dollárt jelentene azon összegeken felül, amelyeket például az áldozatok hozzátartozóinak vagy a halászoknak kellene fizetnie az olajtársaságnak. A BP eddig 8 milliárd dollárt költött az olajömlés megfékezésére és a szennyezés eltakarítására.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók