Műsorújság
RTL Most

Háborúval válaszolnának a Korán-égetésre

Irán szerint a Szent Korán megszentségtelenítése ellenőrizhetetlen reakciókat válthat ki a muszlim országokban.
Terry Jones, egy kis floridai keresztény egyház lelkipásztora azt tervezi, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulóján elégeti a Korán egy példányát. A bejelentés óta egyre többen kérik, vagy követelik, hogy ne rendezze meg a rituálét, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. Kedden az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka is megszólalt az ügyben.

„Veszélyeztetheti a csapatainkat és bajokat okozhat nem csak itt, hanem az egész világon” - mondta David Petraeus tábornok, aki hozzátette, hogy az akciót a tálibok propagandaként használhatják fel, az egész muszlim világban növelheti az Amerika-ellenességet.

A terv ellen már hetek óta tüntetnek az iszlám államokban is. Augusztus végén a legnépesebb muszlim országban, Indonéziában vonultak az amerikai nagykövetség elé, és a részvevők dzsiháddal, azaz szent háborúval fenyegetőztek, ha végrehajtják a Korán-égetést. Kabulban hétfőn 500 fős tömeg gyűlt össze, amely „Halál Amerikára, Éljen az Iszlám” jelszavakat skandálta, majd elégettek egy Jones tiszteletest jelképező bábut. Irán kedden szólalt meg az ügyben.

„Azt tanácsoljuk a nyugati országoknak, akadályozzák meg, hogy a véleménynyilvánítás szabadságát a vallási szentségek elleni támadásra használják, különben a muszlim nemzetek érzelmeit nem lehet kontrollálni” - mondta a teheráni külügyi szóvivő.

Egy közösségi oldalon is meghirdetett „Nemzetközi Égess el egy Koránt Nap” szervezője azonban nem kíván elállni tervétől. Terry Jones elmondta, hogy jogosnak tartja Petraeus tábornok aggodalmait, de „világos üzenetet kell küldenünk a radikális iszlamistáknak”. A lelkipásztor még júliusban az AFP hírügynökségnek adott interjújában kijelentette, hogy az Iszlám és a sarija (iszlám törvénykezés) felelős a 2001-es terrortámadásért. „El fogjuk égetni a Koránt, mert úgy hisszük, itt az ideje, hogy a keresztények, az egyházak, a politikusok felálljanak, és azt mondják: „nem, az iszlám és a sarija nem kívánatos az Egyesült Államokban”.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Film készült a világhírű operaénekes, Luciano Pavarotti életéről. A filmet az Oscar-díjas Ron Howard rendezte, és Magyarországon először a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. A gálavetítés alkalmával Miskolcra jött a művész özvegye, aki a híradónak nemcsak arról beszélt, hogy tetszett-e neki a film, hanem arról is, milyen férj volt Pavarotti.

  • A Once/Egyszer egy ír utcazenész és egy cseh lány elsőre lehetetlennek tűnő szerelméről szól. A zenés darab alapjául szolgáló film 2008-ban megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. A musicalt most a Madách Színház is bemutatja. A darab különlegessége, hogy a színpadon játszó színészek zenészek is egyben.

  • El kell árulnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hová költöztetné a fóti gyermekotthon lakóit a bíróság első fokú döntése szerint. A pert Szél Bernadett független képviselő indította, aki szerint az is kiderült a tárgyaláson, hogy a kormánynak semmilyen szakmai koncepciója nincs a költöztetéssel kapcsolatban. A minisztérium azt írta, jobb körülményeket szeretnének az otthon lakóinak. Arról, hogy kiadják-e az adatokat, vagy fellebbeznek, később döntenek.

  • Nem jutott be a helyi választási bizottság péntek esti ülésére egy győri szocialista képviselő. Juhász István azért fordult a testülethez, mert szerinte a fideszes polgármester és egy kormánypárti képviselő törvénytelenül kampányolt. A politikus szerint az aljegyző utasítására nem engedték be az ülésre, ahol távollétében mindkét beadványát elutasították. A győri aljegyző viszont azt mondja: ha őt hívta volna fel, akkor beengedték volna a szocialista képviselőt, az egyébként nyilvános ülésre.

  • Többedszer zavarták meg egymás kampányrendezvényeit ellenzéki és kormánypárti politikusok. Legutóbb a pénteken parkoló automatáknak öltözött aktivisták próbálták megzavarni Karácsony Gergely tájékoztatóját, de a rendészek nem engedték őket az esemény közelébe. Az RTL Híradónak nyilatkozó politológus szerint ez a fajta kampány elsősorban a Fidesznek érdeke, és egyre több hasonló eset várható.

  • Kifütyülték az egészségügyi államtitkárt az orvosok a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén. Az elnök elmondása szerint tavasszal már megállapodtak a béremelésről, de a kormány - szerinte - nem tartotta be ígéretét. Így ezen a fórumon vártak választ a követeléseikre. Az orvosok piros és fehér lapot kaptak, hogy reagálhassanak, de nem érték be ennyivel. A Miniszterelnökség helyettes államtitkárának beszédét is többször félbeszakították.

  • Mindössze néhány tucatnyian lézengtek az 51-es körzetnél a nevadai sivatagban, ahol az UFO-hívők szerint földönkívülieket rejteget az amerikai hadsereg. Egy vicces, internetes felhívásban toboroztak tömegeket, hogy leleplezzék az állítólagos titkos katonai bázist. 2 milliónál többen jelezték, hogy mennek, de - mint kiderült - csak szórakoztak.

  • Teljes tűzoltófelszereléssel 22 emeletet azaz több mint 500 lépcsőfokot kellett megmászni a tűzoltók budapesti versenyén. Nemcsak az emeletek miatt nehéz a küzdelem, hanem azért is mert több mint 30 kilót kell cipelniük. A 2003-ban született rekordot azonban most sem sikerült megdönteni. A tűzoltókról még több felvételt nézhet: ITT!

Legnézettebb videók