Műsorújság
RTL Most

Titanic: Az óceánjáró legendája testközelből

A kutatók szerint csak néhány évtizedig marad még épen a roncs, aztán végleg összeomlik.
Tisztán láthatóak a Titanic horgonyai, és a fémkorlátai azokon a felvételeken, amelyeket a múlt héten indult expedíció készített a szerencsétlenül járt óceánjáróról.

A kutatók mélytengeri robotok segítségével tudták elkészíteni az eddigi legélesebb felvételeket a Titanic roncsairól, amelyek egy háromszor öt kilométeres területen szétszóródva fekszenek csaknem 4 kilométeres mélységben.

A Titanic 99 éve, első útján ütközött egy jéghegynek, majd elsüllyedt el: a tragédiában több mint 1500-an haltak meg. A roncsokat 1985-ben egy amerikai-francia expedíció fedezte fel. Azóta több mint hatezer tárgyat hoztak fel a roncsokból - ezeket néhány éve Magyarországon is meg lehetett nézni.

A mostani felvételeket a robotok nagy érzékenységű kamerája készítette: a kutatók szerint azért is fontos jó minőségben, részletesen megörökíteni a Titanic maradványait, mert az csupán pár évtizedig marad meg, aztán örökre összeomlik a tengervíz miatt.

A Titanic tragédiájának utolsó túlélője tavaly, 97 éves korában egy angliai idősek otthonában halt meg. Millvina Dean mindössze kéthónapos volt, amikor családjával felszálltak az óceánjáróra. A katasztrófát édesanyja és bátyja is túlélte, édesapja azonban meghalt. A Titanic tragédiájának 100. évfordulója jövő áprilisban lesz.

Ebből az alkalomból egyebek mellett újra bemutatják majd a mozikban James Cameron, 1997-ben készült, 11 Oscar-díjat nyert filmjét - ezúttal háromdimenziós változatban.

Legnézettebb videók