Műsorújság
RTL Most

Életveszélyes lehet a Ramadán böjtje

megszeghetik a Ramadán böjtjét a rekkenő hőségtől és fojtogató páratartalomtól szenvedő munkások.
A fatva azonban azt is közli, hogy csak azok tehetik meg ezt, akik böjttel kezdték a napot, és csak akkor hagyhatnak fel a böjttel, ha már nem bírják tovább. A vallási főhatóság honlapján közzétett vallásjogi döntés azért született meg, mert olajipari munkások tömegében tették fel a kérdést: "Szabad-e megtartani a böjtöt akkor is, ha hőségben és magas páratartalomtól fulladozva attól félnek az emberek, hogy evés és ivás nélkül betegek lesznek".

"A sivatagi monarchiában 40 fok fölött állandósult a hőség, árnyékban, hetek óta. A magas páratartalom miatt a kiszáradás és a szívroham veszélye fenyegeti azokat, akik a tűző napon böjtölnek. Ha nem iszik, eszik az ember, az élete is veszélybe kerülhet" - mondta dr. Lalit Taori, Dubai egyik klinikájának orvosa.

A szabadban dolgozó munkások, például építő - vagy olajipari munkások, különösen azok, akiknek szívproblémáik vannak vagy cukorbetegek, kiemelt kockázatú csoportba tartoznak. És nem csak azért, mert elájulhatnak, vagy szívrohamot kaphatnak, hanem azért is, mert ha magasban dolgoznak, rosszullét esetén lezuhanhatnak. A legfőbb muzulmán esemény, az iszlám holdnaptár 9. hónapjára esik. De a kezdés pontos napja attól függ, hogy mikor van újhold. Az Egyesült Arab Emirátusokban ezért vagy szerdán, vagy csütörtökön kezdődik a Ramadán.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
    Magyarország harmadik legnagyobb városa, és az egyike a két megyeszékhelynek, ahol jelenleg nem kormánypárti a polgármester. Pezseg a kulturális élet, alacsony a munkanélküliség, de sokan úgy látják, a város ellenzéki vezetése miatt komoly lehetőségektől esik el. Szegedet 2002 óta a szocialista Botka László vezeti.

  • Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

  • Elhunyt Gallai Péter, a Piramis és a Bikini együttes zenésze. A billentyűs, zeneszerző halálát a Piramis együttes Facebook oldalán közölte. Gallai Péter a '70-es '80-as években írta a Piramis zenekar több meghatározó slágerét. 65 éves volt.

  • A világgazdaság elleni iráni támadásnak nevezte a szaúdi olajfinomítóval szembeni dróntámadásokat az Egyesült Államok energetikai minisztere. Irán szerint viszont alaptalanok az ellenük felhozott amerikai vádak. Az akciót egyébként az irániak által támogatott jemeni húszi lázadók vállalták magukra, ám egyre több jel utal arra, hogy nem ők állnak a légicsapás mögött.

  • Évtizedek óta nem látott mértékben drágult hétfőn a nyersolaj a Szaúd-arábiai olajterminálokat ért hétvégi támadássorozat után. A GKI Gazdaságkutató szerint ha a létesítményekben nagyobb károk keletkeztek és hosszabb ideig tart majd a helyreállításuk, akkor Magyarországon is nagyobb mértékben drágulhatnak az üzemanyagok. A benzinért és a gázolajért szerdától ugyanannyit kell fizetni, mint most.

  • Hivatalosan ugyan csak egy Fidesz által támogatott polgármester-jelölt indul Szegeden az önkormányzati választáson, de Botka Lászlónak négy kihívója is van. Van, aki iparfejlesztést ígér, más munkahelyeket, és többen a kormánnyal való jobb együttműködést hangsúlyozzák. A jelenlegi szocialista polgármester viszont folytatni szeretné a munkát. Az RTL Híradó sorozatot indít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.

  • Megafonnal ábrázolja és komolytalannak állítja be Tarlós István kihívóit a Fidelitas a plakátjain. A kampányban viszont épp a főpolgármester érkezett ilyen eszközzel egy sajtótájékoztatóra múlt pénteken. A Fidesz ifjúsági szervezete azt írta, hogy az eset után sem változtatnak a plakátokon, mert pénteken Tordai Bence volt az, aki "provokált, zavart keltett és indulatokat szított."

  • Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

Legnézettebb videók