Műsorújság
RTL Most

Lefilmezték Várkonyi halálát

Amerikai hegymászók készítettek videót a Himalájában meghalt magyar hegymászó balesetéről.
Egy hatalmas reccsenés és az egész, több tíz méter magas jégfal leomlott. Ez temette maga alá Várkonyi László hegymászót. A felvételeket amerikai hegymászók készítették, akik közvetlenül a magyar csapat mögött mentek a Himalájában áprilisban.

Klein Dávid és Várkonyi László arra készült, hogy oxigénpalack nélkül érjék el a Csomolungma tetejét, először a magyar hegymászás történetében. A baleset egy viszonylag könnyű terepen történt, az amerikai felvételeken is jól látszik, hogy a hegy tele volt mászókkal.

Klein ment elöl, társa pedig 20 méterrel mögötte.

„Összenéztünk, még azt hiszem kiabáltunk is valamit egymásnak, én akkor úgy ítéltem meg, hogy az a 20 méter, ami közöttünk van elég ahhoz, hogy Konyit ne érje el az omlás” – mondta Klein Dávid.

De nem így történt. A jégfal lezúdult, és Várkonyi Lászlót maga alá temette. Klein Dávidot pedig egy szakadékba sodorta.

Klein Dávid azt mondja, ő a felvételekből rakta össze, hogy mi is történt pontosan.

„Én is csak úgy rakosgattam össze, úgy fűztem össze az eseményeket, beszámolókból, abból, amit én átéltem, ez pedig egy külső megerősítés volt” – mondta Klein Dávid.

Klein Dávid azt tervezi, hogy a történtek ellenére augusztusban visszatér a Himalájába, és újból megmászik egy 8 ezer méter magas csúcsot.

Legnézettebb videók