Műsorújság
RTL Most

Törvénnyel védi újságíróit az USA

Elfogadták az amerikai írókat és újságírókat a külföldi rágalmazási perektől védő sajtótörvényt.
A hétfői szenátusi döntés után az amerikai képviselőház is elfogadta a „rágalmazási turizmus” elleni törvényt, amely már csak Barack Obama amerikai elnök aláírására vár. Az amerikai újságírókat, írókat és kiadókat védő törvényt megalkotását már évek óta követelték a kongresszustól sajtóvédelmi szervezetek.

A törvény megtiltja az amerikai bíróságoknak, hogy elfogadjanak és végrehajtsanak egy külföldi bíróságon szültetett ítéletet, ha a döntés nem felel meg az amerikai alkotmány szólás- és sajtószabadságról szóló első kiegészítésének. Így például nem lehet lefoglalni egy külföldi rágalmazási perben kártérítés megfizetésére kötelezett amerikai újságíró vagy író amerikai vagyonát, ha egy amerikai bíróságon pert nyert volna.

Az amerikai törvények értelmében egy rágalmazási perben a felperesnek kell bizonyítania, hogy a beperelt újságíró valótlanságot állított. Egy közszereplőnek ezen felül még azt is bizonyítania kell, hogy az újságíró szándékos rosszindulattal írt róla becsületsértő dolgokat.

A „rágalmazási turizmus” néven ismertté vált gyakorlat leginkább Nagy-Britanniát érinti, ahol az újságírónak kell bizonyítania a bíróság előtt, hogy amit leírt valós, és ahol az utóbbi években egyre több rágalmazási pert indítottak amerikai írók és újságírók ellen, kikerülve az amerikai sajtóvédelmet. A „rágalmazási turisták” arra játszottak, hogy az amerikai bíróságoknak végre kell hajtatniuk a brit kártérítési ítéleteket.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók