Híradó

2010.07.23. 17:26 (péntek)

Kanyarójárvány a görögöknél és a franciáknál!

Kanyarójárvány a görögöknél és a franciáknál!

Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a még oltatlan, 15 hónaposnál kisebb gyerekekkel ne tervezzenek a szülők utazást ezekbe az országokba.

Ha halaszthatatlan az utazás, a háziorvossal kell megbeszélni a teendőket. Egyes esetekben ugyanis az oltást 15 hónaposnál fiatalabb csecsemő is megkaphatja. Féléves korig ráadásul az anyai immunitás miatt a csecsemő is bizonyos fokig védett a betegség ellen.

Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon 1969 óta kötelező a kanyaró elleni védőoltás. 1989 óta két oltásból áll a kanyaró elleni védelem: az elsőt 15 hónapos korban, a másodikat 11 évesen kapják meg a gyermekek. Ennek megfelelően a 40 évesnél fiatalabbak legalább egy, a 28-29 évesnél fiatalabbak pedig két oltásból álló kanyaró elleni immunizációt kaptak. A közlemény szerint mivel a kanyaró igen ragályos betegség, a be nem oltott 40 évesnél idősebbek túlnyomó többsége a természetes módon szerezte meg a védettséget. Magyarországon egyébként 2001-ben diagnosztizálták az utolsó hazai eredetű megbetegedést, azóta évente 1-2 behurcolt esetre derül csak fény.

Görögországban év eleje óta 125 igazolt kanyarós megbetegedést regisztráltak, Franciaországban pedig májusig 1972 esetet. A francia egészségügyi hatóság szerint a járvány amiatt következett be, hogy a beoltott gyermek száma nem éri el azt az optimális szintet.

Forrás: Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való