Műsorújság
RTL Most

Hibák sorozata a Mexikói-öbölben

Csütörtökön hallgatja meg az olajkatasztrófát vizsgáló bizottság a British Petrol cég vezetőjét.
"Megértem, hogy az emberek egyértelmű választ várnak arra, hogy mi, miért történt, és hogy ki a felelős... Az igazság azonban az, hogy ez egy bonyolult baleset, amelyet példa nélkül álló hibák sorozata okozott - áll Tony Hayward nyilatkozatában.

Az ügyben eljáró kongresszusi képviselők korábban azzal vádolták a brit olajcéget, hogy a biztonságon spóroltak, és ez vezetett a Deepwater Horizon nevű platform áprilisi tragédiájához, amelyben 11 munkás életét vesztette, és amely azóta az amerikai történelem legsúlyosabb környezeti katasztrófáját okozza.

"Nem tudjuk meg nem történtté tenni ezeket a tragikus eseményeket, de szavamat adom, hogy helyretesszük a dolgokat" - teszi majd hozzá csütörtöki meghallgatásán a BP-vezér. "Nem nyugszunk addig, amíg a szivárgást meg nem szüntetjük, el nem takarítjuk a szennyeződést, és meg nem hozzuk a megfelelő lépéseket a környezeti és gazdasági hatás kezelésére" - ígéri a nyilvánosságra hozott nyilatkozat szerint az olajcég vezetője.

Szerdán az amerikai elnök BP vezetőivel folytatott tárgyalásai után bejelentette, hogy a cég egy 20 milliárd dolláros kártérítési alapot hoz létre, amelyből az olajszennyeződés áldozatait kompenzálják majd. A brit cég nem fizet részvényeseinek, hogy létre tudja hozni az úgynevezett "zálogalapot", amelyre még az idén 5 milliárd dollárt helyeznek el, majd a következő években negyedévenként 1-1 milliárd dollárt.

Közben a BP bejelentette, hogy újra működik a szivárgó olaj egy részét begyűjtő berendezés. Az eszközt néhány órára le kellett állítani szerdán, mert villámcsapás miatt tűz ütött ki a tankerhajón, amelybe egy csövön keresztül a kőolajat vezetik. A szivárgást várhatóan csak augusztusban tudják teljesen megállítani. Ekkora készül el az új olajkút.

Forrás: AFP/Hírügynökség

Legnézettebb videók