Műsorújság
RTL Most

Eltűnt, majd megkerült a tini vitorlás

Egy, a keresésére indított ausztrál repülőgép észlelte.
„A lányom jól van” - mondta Laurence Sutherland az ausztráliai ABC közszolgálati tévécsatornának. Az amerikai tizenéves csütörtökön tűnt el, azt követően, hogy heves viharba került, és megszakadt a műholdas telefon-összeköttetés a szüleivel. Ezután a lány két segélyhívó jelzést adott le az Indiai-óceánról, csaknem 3000 kilométerre délkeletre a Madagaszkár közelében található, francia fennhatóságú Reunion szigetétől. A sziget hatóságai az ausztrál hatóságokkal együtt keresőakciót indítottak a vitorlás felkutatására. A lányt végül egy ausztráliai bérelt utasszállító repülőgéppel találták meg, amely Perth városából indult a keresésre.

A lány vitorlása súlyosan megsérült a viharban, apja szerint eltört a hajó árboca is. A 16 éves Abby Sunderland még januárban indult el egyedül Kaliforniából, hogy vitorlásával megkerülje bolygónkat. Már korábban is figyelmeztették rá, hogy útja veszélyes lehet, mert pont akkor ér az Indiai-óceánhoz, amikor ott éppen a viharos, téli időjárás tombol. Ezért az Egyesült Államokban sokan bírálták a lány családját amiatt, hogy útnak engedték Abby-t.

A lány vitorlása egyébként 12 méter hosszú, és a „Wild Eyes” (vadító szemek) névre keresztelték. A hajón csupán egy kis priccs, egy víztartály és egy szárított ételeket tartalmazó tároló van. Sunderland családja azt állítja: lányuknak „minden felszerelés adott ahhoz, hogy túléljen egy veszélyes helyzetet”.

Sunderland 18 éves testvére, Zac egyébként tavaly 17 évesen kerülte meg a Földet egyedül vitorlásával.

Forrás: AFP / ABC / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók